30 млрд. кубика газ чакат в Добруджа

Мисия Добрич

21-07-2013, 23:09

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Щатската компания "Парк Плейс Енерджи" държи правата за проучвания в района

Около 30 млрд. куб. метра газ чакат в Добруджа да бъдат ...произведени, добити и използвани. Защо произведени? Защото засега тези огромни количества синьо гориво лежат на голяма дълбочина, затрупани от милиарди тонове скали и вода, във вид на въглища, пише "Стандарт".

Става дума за Добруджанския въглищен басейн, който не може да бъде експлоатиран. Международен екип специалисти, заедно с експерти на "Овергаз" е анализирал възможностите за разработване на находището. Изводът бил, че то предлага отлична възможност за подземна газификация на въглищата и извличането на синтетичен газ (т. нар. сингаз - от англ. Synthetic?Natural?Gas?- SNG, който е различен от естествения въглищен газ (Coalbed Methane - CBM).

Според изследвания на български геолози от всеки тон въглища в Добруджанския басейн могат да бъдат извлечени 20-25 куб. метра сингаз. Тъй като в находището лежат около 1,2-1,5 млрд. тона въглища, сметката сочи, че при пълноценното им използване за газификация те биха дали до около 30 млрд. кубика сингаз.

Изследването на "Овергаз" показало, че извличаният сингаз би струвал около 60 евро за 1000 кубика - над 5 пъти по-евтино от синьото гориво, продавано от "Булгаргаз" на големите потребители. Сингазът е по-нискокалоричен от природния газ, но ниската цена компенсира този недостатък.

С Решение номер 718 на МС от 4 октомври 2010 г. кабинетът "Борисов" дава разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-11 Вранино" на канадския клон на щатската компания "Парк Плейс Енерджи Корп". А блокът, чийто размер е 397,42 кв. км, в голяма степен съвпада с Добруджанския въглищен басейн. В конкурса участва и "Овергаз", но не печели и оттогава обжалва процедурата. Времето тече, от което губят и двете компании.

Възможно е обаче "Овергаз" и "Парк Плейс Енерджи Корп" да се договорят да експлоатират съвместно блока, смятат енергийни експерти. Още повече, че става дума за добив на различни изкопаеми - канадците ще търсят нефт и газ, а "Овергаз" ще газифицира въглищата и ще произвежда ток. А ако един ден "Парк Плейс" открие газ, ще има алтернатива да избира на кого да го продава - на газовата топлоцентрала на "Овергаз" или на обществения доставчик "Булгаргаз".

Що се отнася до опасенията на еколозите - те нямат основание, категорични са геолози. Технологията "подземна въглищна газификация" е възможно най-щадящата околната среда, твърдят те. Под земята се вкарват кислород и пара и въглищата се запалват, като горенето е непълно и контролирано. Чрез друг сондаж се извежда образувалият се сингаз, който освен метан съдържа и въглероден двуокис, серни и азотни окиси и пр. На повърхността окисите се отделят и отново нагнетяват в дълбините. Така атмосферата не се замърсява, пепелта и отровите остават под земята. Технологията е модерна и е приложена в Чинчила, Австралия, Хоу Крийк, САЩ, Узбекистан и други страни. В момента в Китай се разработват около 30 находища по метода на подземна газификация.

Според експерти днешната нормативна уредба разрешава ползването на метода, тъй като при него не се прави фракинг във въглищата.