Кога една покупка си заслужава

Парите

22-07-2013, 06:01

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ежедневно всеки от нас прави избор между различни стоки и услуги

Ежедневно всеки от нас прави избор между различни стоки и услуги. Някои от тях са крайно належащи и дори не си задаваме въпроса нужни ли са ни, а пазаруваме автоматично. Други покупки обмисляме по-обстойно.

Но дали вземаме винаги правилни решения? Със сигурност - не и това е нормално, никой не е съвършен, а да не говорим, че това което днес ни е полезно, утре може въобще да не ни трябва. Ние се променяме, а и обстоятелствата около нас също постоянно са различни.

Но все пак има някои правила, които могат да ни бъдат полезни да вземаме възможно най-добрите решения и да правим предимно изгодни покупки. Най-напред трябва да си отговорим на някои въпроси:

1) Това, което искаме да купим временна прищявка ли е или наистина ще имаме полза от него? Дали пазаруваме просто, понеже искаме да се разведрим или наистина имаме необходимост от определена стока или услуга.

Ако например имате вкъщи 5 парфюма и искате да си вземете още един, очевидно това решение не е най-разумното. В такъв случаи можете да си поставите ограничение като "Ще си купя нов парфюм, когато употребя поне два от тези, които вече имам".

Другият вариант е да изчакате ден, седмица или месец в зависимост от големината на покупката, която искате да направите и ако продължавате да мислите, че трябва да притежавате тази стока, вероятно закупуването й ще е оправдано.

2) Въпросната покупка нарушава ли трайно бюджета ни? Всеки човек се придържа към конкретен бюджет - някои хора записват всичко, а други пресмятат приблизително наум, но обикновено можем да преценим дали покупката на определена стока ще ни лиши от най-необходимото, за да изкараме до следваща заплата.

Освен ако въпросната покупка не е свързана с разрешаване на сериозен здравословен или финансов проблем, смятам че тя би била напълно неоправдана. 

3) Незаменима ли е стоката, която искаме да купим? Ако например ни се развали хладилника през лятото или пък печката, с която се топлим през зимата, естествено е веднага да подменим въпросните уреди с нови. Дори с цената на кредит. Все пак в случая става дума не само за комфорта ни, но едва ли не е въпрос на оцеляване. Така че това е покупка, която си заслужава.

4) Ще спестим ли пари в перспектива, ако направим определена покупка? Аз и семейството ми например решихме да направим топлоизолация на жилището си, поставихме и климатици. Съответно сметките ни за отопление паднаха значително.

Това определено е покупка, която ни спести пари в перспектива и съм напълно убедена, че си е заслужавала. Разбира се отново трябва да планирате и да изберете подходящия момент, да решите дали ви е изгодно да вземете кредит или сами да съберете парите за подобрения в дома.

5) Можем ли да си позволим поддръжката и съхранието на стоката която желаем да купим? Има случаи, когато закупуването на определена стока или продукт е само началото на едно голямо харчене, което идва впоследствие.

Например автомобилът е голямо удобство, но е и разход - поддръжка, резервни части, гориво, масло, данъци, такси и др. Той може да е и добра и лоша покупка в зависимост от обстоятелствата. Ако го ползвате за бизнес или имате голямо семейство, определено е необходимост. Но ако се хвърлите на прекалено скъп модел с непосилни за вас цени на резервните части, със сигурност вложените пари и нерви няма да си заслужават. 

Ще дам и още един пример. Когато кипяха подготовките за сватбата ми, си харесах много ефектен модел на булчинска рокля от български дизайнер. Съгласиха се да ми я дадат под наем, макар че по принцип нямали подобна практика.

Моите близки казваха: "Защо не си купиш роклята? Трябва да дадеш само 200 лв. над цената на наема?" Аз обаче настоявах: "Защо да взема тази рокля? Да стои и да запълва половината ми гардероб и никога повече да не я облека?" Да, бих я взела, ако имах голяма къща и гардероб, колкото една стая, но в един обикновен апартамент за какво ми е?

При покупката трябва да се съобразим със стандарта си. Искаме голям имот, но не можем да го поддържаме, искаме ферари, но няма къде да го караме и не можем да му платим горивото. Удоволствието от тази покупка изчезва, понеже нито можем да я поддържаме, нито да я съхраняваме. Така че това напълно я обезмисля.

6) Ще ни служи ли стоката, която искаме да си купим за дълго време или е нещо съвсем преходно? Това е много важен въпрос. Ако например вземете на детето си 10 тениски в период, когато расте толкова бързо, че ще му умалеят след месец, това определено не е от най-практичните решения. За това време може даже да не си сетите да му облечете всичките блузки т. е. част от парите си ще дадете за нещо, което няма да ползвате.

Същото е и когато си купите скъпа дреха по някакъв официален повод и повече никога не я облечете. В повечето случаи може да я замените с нещо по-практично, което ще ви върши работа и след това.

7) Ще се чувстваме ли наистина доволни от покупката или я правим, за да угодим на хорското мнение или на чужди прищевки?

"Като си в Рим, прави като римляните." Тази поговорка важи с пълна сила, но има и случаи, когато не е приложима. Да кажем, че влезете в нова приятелска компания, където всички имат скъпи телефони от най-висок клас. Това означава ли, че и вие трябва непременно да си купите такъв? Ако ви влече и бюджетът ви го позволява и ще се зарадвате истински на тази покупка, това решение е добро. Но ако го правите само, за да достигнете другите, според мен не е оправдано. 

Не е нужно и да се обличате в маркови дрехи и да излизате по скъпи заведения, за да сте като вашите познати. Единственото важно нещо е това, което си купите да носи удовлетворение и радост ЛИЧНО НА ВАС. 

pariteni.bg