Кабинетът очаква още дългове

Най-доброто от печата

22-07-2013, 05:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От Реформаторския блок обявиха, че актуализацията на бюджета, особено вземането на заем на 1 млрд. лв., нямат икономическа обосновка

Правителството очаква просрочията на държавата към бизнеса тази година да се окажат с 40%-50% по-високи в сравнение с началото на 2013 г. Затова с актуализацията на бюджета ще се заделят допълнителни средства за покриването им, научи “Труд” от източници от финансовото министерство.
Актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде гласувана днес на заседание на правителството, предвижда 160 млн. лв. да бъдат насочени основно за разплащания към бизнеса. От тях трябва да се извадят към 11 млн. лв., които ще отидат за подпомагане на тютюнопроизводителите, и 5-6 млн. лв. за ремонт на болници. Това означава, че около 145 млн. лв. ще се насочат към фирми със забавени плащания по договори с министерствата.
В същото време според последните официални данни на МФ за просрочията на държавата към бизнеса, сумата е 107 млн. лв., а не 145 млн. лв. Освен това част от тези пари няма как да бъдат изплатени веднага, защото са предмет на съдебни спорове.
Така от сметките излиза, че кабинетът или очаква да открие нови договори в чекмеджета с натрупани дългове, които до този момент са неизвестни за обществото, или планира да си задели няколко десетки милиона лева в резерв за харчове по свое усмотрение.
Дълговете, които досега е обявено, че ще бъдат покрити, са: около 30 млн. лв. на Министерството на отбраната заради задължения на ВМА; 25-30 млн. лв. на МО за пренастройване на честотите, а също и задължения на МВР и правосъдното министерство. Извън 160-те милиона за бизнеса кабинетът предвижда и ръст на средствата на социалното министерство с 40 млн. лв., например за подпомагане на хората с увреждания.
Нито една от тези суми обаче няма да бъде разписана като отделно перо в бюджета, а цялата сума на повишението на разходите - 200 млн. лв., ще отиде директно в резерва.
Тази маневра бе разкритикувана от Института за пазарна икономика като непрозрачна и показателна за селективния избор на фирмите, към които ще бъдат направени разплащанията. От обясненията на финансовия министър Петър Чобанов пък стана ясно, че ако средствата се запишат по бюджетите на отделните министерства, ще трябва да се влезе в дълга процедура по съгласуване на ревизията. Чобанов обаче обеща разходването на въпросните 200 млн. лв. да бъде прозрачно.
Депутатът Румен Гечев от БСП обясни, че актуализацията се прави, за да има гъвкавост в хазната и да се компенсира изоставането в приходите.
От Реформаторския блок пък обявиха, че актуализацията на бюджета, особено вземането назаем на 1 млрд. лв., нямат икономическа обосновка. Според тях това ще докара много хора до фалит и ще вкарат държавата в дългова спирала.