Изкорениха масиви с мурсалски чай

Животът

22-07-2013, 10:11

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Оскубани са находища над село Мугла

Оскубани на зелено са находищата на мурсалски чай над смолянското село Мугла. Предишни години билката се пазеше от горски стражари, докато узрее, но тази година няма охрана, каза кметицата на селото Даниела Кубинска, пише smolyanpress.net.

Общо 4400 дка държавен горски фонд и 233 дка държавен поземлен фонд в Смолянско заемат естествените находища на чая прочул се като родопската виагра и билка на дълголетието. 2880 дка от находищата са в местността „Мурсалица“ край смолянското село Мугла, 1300 дка са в района на Триград и 220 дка с естествени чаени плантации има в района на Девин, сочат данните на горските.

Тази година безработни я обраха край Мугла още зелена. Нямат средства и разчитат, че с билката ще си набавят някакви доходи, но не я чакат да узрее, а зелена само я съсипват, коментира кметицата.

Билката расте само по високи скалисти и варовити места на над 1000 метра и не се яде от животните. В района на Триград в естествените й находища тя все още не е обрана, тъй като местните си получават от чая след като работят на около 40-те дка частни плантации с мурсалски чай в селото, каза кметът на Триград Цветан Славков.