Не искам София да заприлича на Истанбул, категорична е Фандъкова

Според столичния кмет проблемът не е в забраните, а липсата на чуваемост

"Не искам София да заприлича на Истанбул". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод упреците на общински съветници от БСП, че не използва правомощията, които й дава чл. 13 от Закона за събранията и митингите да забрани протестите. "Когато  кметът издаде заповед за забрана, тази заповед се изпълнява от полицията. Това означава полицията с всички възможни средства да разпръснат протестиращите Гледаме го това в Истанбул, аз не искам София да заприлича на Истанбул", обясни Фандъкова ефира на БНТ.
По думите й няма как да няма проблеми и напрежение по улиците на града, когато толкова много хора ежедневно излизат и всъщност няма кой да ги чуе. "За мен това е основният проблем и затова ние сме си поставили заедно полицаите основна задача да няма напрежение и да няма провокации. Аз искам да благодаря за пореден път на полицията, на ръководството на СДВР и на МВР за това, че действително до този момент не са допуснати сериозни провокации. Благодаря, разбира се, и на самите хора, протестиращите, които не допускат в своите редици подобни прояви", каза още кметицата.
Фандъкова призна за "съвсем основателно" правото на софиянци и гости на столицата да недоволстват от блокираните от протестиращи пътища, но според нея "това е демократично, конституционно право на хората да изразяват своята гражданска позиция".
Кметът на София отчете, че в четвъртък, когато беше най-голямата такава блокада полицията
на няколко пъти  е успяла да възстанови движението,  без да използва насилие. "Аз призовах и хората на малки групи да не блокират движенията, защото тези, срещу които те протестират, не се возят в градския транспорт", припомни Йорданка Фандъкова.
Тя отрече да подхожда с двоен аршин към протестите срещу правителството и към тези на поддръжниците на кабинета "Орешарски". По думите й протестът пред Министерски съвет няма организатори и затова не може да премине по надлежния ред с подаване на уведомление до Столична община. По отношение на това дали от Общината са съветвали контрапротестиращите пред НДК да не провеждат демонстрациите си в определени дни Фандъкова отговори: "Винаги, когато имаме уведомление влизаме с контакт с организаторите, за да можем да преценим в този момент дали няма да има сблъсък с някой друг протест или с някое друго събитие, каквито има непрекъснато в София за да няма конфликт."
Столичният кмет отчете още, че всекидневно в Общината постъпват по 20 уведомления за протестни демонстрации.