Химикалка поправя правописни грешки

Животът

22-07-2013, 10:54

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новото устройство работи чрез вибрация

Химикалка, която да поправя правописни грешки, изобретиха германските учени. Тя е предназначена най-вече за хора с проблеми с писането или при учещи чужд език. Проектът е готов, но все още не е намерил финансиране. Химикалката работи с помощта на операционна система Linux. С нея се пише както обикновено – на хартия. Когато пишещият сбърка някоя дума, устройството веднага я "поправя" чрез вибрация. Засега писалката поддържа само немски и английски език, но очакванията са след набирането на достатъчно финанси проектът да стартира и на други езици.

На практика химикалката не работи самостоятелно. Тя използва предварително инсталиран софтуер на смартфон, към който в реално време предава това, което се пише на хартията. Там се проверява  правописът на пишещия и ако има грешка – в ръцете  му се подава сигнал. Цената на устройството засега е 90 долара

Сигнали за груби правописни грешки у нас пък вече могат да се подават във Фейсбук. Инициативата е на Института по български език при БАН, който започна кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!". Тя е насочена към овладяването на съвременния български правопис и насърчаването на правописната грамотност. Кампанията се провежда в социалните мрежи, целта е да се стимулират интернет потребителите на Фейсбук и Туитър да съобщават за груби пропуски при писането.

 

Източник в. Монитор