Искаш бебе, планирай внимателно

Пловдив Лайф

22-07-2013, 12:01

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Седемте неща, които трябва да направиш, преди да забременееш

Бременността не означава просто да се събудиш и да си кажеш "Искам бебе!", а след това да се заемеш с опити за зачеване. Планираната бременност започва след това решение и включва много повече фактори от физическия акт на зачеване. Ако възнамеряваш да имаш бебе до една или две години, е време за план! Ето някои полезни съвети.

1. Изследвай се - проучи гените си и медицинското си досие!

Първият изключително важен фактор за бременност е медицинското ти минало. Направи си изследвания, които да покажат дали си носител на някакъв вид генетични аномалии. Проучи заболяванията в своя род и в този на партньора ти. Помисли за всички прекарани в детството болести, имунизациите, които са ти направени и заболяванията, които си пропуснала, но биха могли да се отразят на бебето, ако се разболееш по време на бременността. Лекарите  припомнят, че ако  прекараш рубеола (инфекция, която причинява дребна шарка) и си бременна, бебето може да се роди глухо или с други проблеми. Така че, имай това предвид и се пази максимално от всякакви зарази.

Не пропускай и болестите предавани по полов път, операциите и хроничните заболявания. Има ли близнаци в рода ти? Правила ли си спонтанен аборт? Съвместими ли са кръвните ти показатели с тези на партньора ви? Всички подробности, касаещи здравето ти сега са от изключително значение, защото вече планираш създаването на друг живот и изцяло носиш отговорността за зачеването му.

Отбий се и при зъболекаря си за един стоматологичен преглед, тъй като след като забременееш – трябва да избягваш радиацията на рентгеновите лъчи. Ако венците ти са по-меки преди бременността, това означава, че си склонна към инфекции и в такъв случай е най-добре всичко в устната ти кухина да е под контрол, за да избегнеш възможните проблеми по-късно.

2. Край на вредните навици!

Пушенето по време на бременност НЕ е разрешено. Ако загърбиш вредния навик още преди да забременееш, това ще доведе до максимално покачване на нивото на фертилността ти.

Същата е историята и с прекомерната консумация на алкохол и употребата на марихуана. Запомни – ще отнеме време докато се отърсиш от никотиновата си зависимост, така че спри цигарите веднага и престани и да посягаш към чашката. Така ще подобриш цялостното си физическо състояние и ще увеличиш шансовете си за зачеване.

3. Храни се правилно!

Да захраниш тялото си със силна храна още отсега означава, че когато забременееш, бебето ще се развива нормално и ще получава подходящите хранителни вещества докато расте (това намалява и риска от здравословни проблеми по-късно).

Яж голямо количество пресни плодове, зеленчуци и постно месо и няколко месеца преди да започнете с опитите по зачеването, увеличи консумацията на храни, богати на фолиева киселина и йод. Липсата на фолиева киселина може да доведе до развитието на спина бифида (буквално "раздвоен гръбначен стълб") и дефект на невралната тръба, докато ниските нива на йод могат да го изложат бебето на риск от проблеми в развитието. Увеличи приема на фолиева киселина, като хапваш много зелени листни зеленчуци и започни да пиеш хранителни добавки месец преди да започнете с опитите (задължително се консултирай с личния си лекар!) Морските дарове и особено водораслите пък са незаменими източници на йод.

4. Живей здравословно!

Жените с нездравословно тегло (наднормено или прекалено ниско) имат по-нередовен цикъл и по-рядка овулация, което би затруднило процеса на забременяване.

Ако попадаш в някоя от категориите, загубата или качването дори на няколко килограма могат да повишат фертилността ти. Съветваме те да се включиш в редовна програма с упражнения и да започнеш да се храниш здравословно, за да увеличиш шансовете си за забременяване. Плуването, колоезденето и разходките са чудесна аеробна техника, която се препоръчва на бременните, защото са полезни и лесновъзприемчиви както от бебето, така и от крайниците ти. Но прекрати физическите натоварвания, ако сърдечният ти ритъм надвиши 140 удара в минута.

5. Подсигури се!

Платила си всичките си здравни осигуровки, но дали те покриват евентуалната бременност и свързаните с нея услуги?

Ако безплатните грижи за бременните не влизат в тях, ще трябва да се погрижиш сама. Свържи се със здравния фонд и увеличи покритието на своите осигуровки.

Колкото повече наближава щастливото събитие, толкова повече трябва да се замислиш върху вариантите за необходимите грижи и техните разходи: частна или държавна болница; акушер-гинеколог или акушерка; и да пресметнеш кои ще покрие здравната коса, и кои трябва да поемеш ти.

6. Провери финансите си!

Ежедневните грижи за едно бебе са изключително скъпи. Ако възнамеряваш да се върнеш на работа след като родиш, ще трябва да помислиш кой ще се грижи за детето  и можеш ли да си позволиш бавачка. Ако решиш да си останеш вкъщи, за да го гледаш, обсъди с половинката си кой от двама ви ще работи и как ще се справя семейството само с една заплата. Също така пресметни разходите за памперси, бебешка козметика и храната на мъника. Всичко това спокойно може да прибави четирицифрена сума към месечния бюджет на семейството.

Скорошно изследване установи, че ти струва около 500 000 лв. да отгледаш дете до 20-годишна възраст, така че планирай всичко отсега и започни да отделяш малки суми, с които да покриваш нуждите на детето си по-нататък. Ще се изненадаш как даже цените на най-необходимото скачат неимоверно.

7. И когато си напълно готова да заченеш...

Няколко месеца преди да зарежеш контрацептивите и да започнеш с опитите за зачеване, посети личния си лекар със своя партньор, за да си направите общ преглед и всички необходими тестове. След това захвърлете презервативите и давайте по същество!

Появата на бебето ще промени живота ти. И все пак не забравяй – без значение как ти виждаш нещата и кое поставяш на преден план по отношение на предстоящото събитие, детето ще бъде щастливо, щом е заченато и отгледано с любов!