Емилия Драгиева:"Целият град работи за тази Балканиада!"

Спорт

22-07-2013, 12:44

Снимка:

starazagora.utre.bg

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

200 деца от Стара Загора ще участват в официалното откриване (СНИМКИ)

След 28 години Стара Загора отново ще домакинства на лекоатлетически игри от висок ранг. В тях ще участват 700 спортисти, треньори, журналисти и гости от 12 държави,които формират една четвърт от територията на Европа.В продължение на 2 дни Стара Загора и обновените писти на стадион „Берое" ще бъдат арена на спортни битки и голям спортен празник за всички жители и гости на областния център-това обещават организаторите,както и атрактивно откриване с участието на 200 деца, но подробностите засега се пазят в строга тайна.
Ремонтираната лекоатлетическа писта дава на Стара Загора възможност да се завърне в славните времена на Международния турнир „Самарско знаме" и световния рекорд на Йорданка Донкова -12,21сек. от август 1988 г.,в дисциплината 100 метра с препятствия,който и до днес не е подобрен.
На пресконференция днес в Община Стара Загора три дами от организационния комитет по подготовката на Балканиадата–зам.-кметът Иванка Сотирова,Емилия Драгиева и Красимира Чахова от лекоатлетически клуб „Берое”, уточниха подробности по предстоящия спортен уикенд. Емилия Драгиева, която е член на УС на клуба по лека атлетика в Стара Загора изтъкна факта,че към днешна дата стадионът и пистата ни са най-добрите в България и са готови да посрещнат голямото събитие.
150 000 лв. са осигурили  Общинският съвет и Кметът на Стара Загора Живко Тодоров за събитието,а целият град работи с голямо желание в този момент за Балканиадата-изтъкнаха дамите.
Организаторите посочиха също,че в Стара Загора ще пристигнат Ваня Стамболова и  Анелия Нунева, изпратена е покана за участие на Стефка Костадинова,но присъствието й е  все още непотвърдено.Ще дойдат всички топ атлети на България, но Йорданка Донкова е възпрепятствана и няма да може да присъства.Със сигурност ще пристигне и ще се състезава Ивет Лалова, която ще бъде и на откриването на Балканиадата.Извън класирането ще видим още и отбора на Христо Марков, който идва от ОАЕ в четвъртък,както и пристигащия в сряда отбор на Илиян Пищиков.
Ремонтът на спортните съоръжение на стадиона по повод Балканиадата е на стойност 1,2 млн. лв. е финансиран от държавния и общинския бюджет.Основна заслуга за връщането на Стара Загора в света на леката атлетика имат кметът Живко Тодоров и Общинският съвет с председател Емил Христов. Със свои решения те позволиха пистата да се стопанисва от Спортен клуб по лека атлетика „Берое".
Ще бъдат дадени общо 60 старта в 30 дисциплини.
На медалите, които организаторите обещават да са в необичайна форма, ще бъде изписано „Stara Zagora- City of sport”(Стара Загора-градът на спорта).
Организаторите са ангажирали 100 деца доброволци, обучили са 56 съдии, които ще се присъединят към своите софийски колеги и общият брой на съдиите за събитието също ще бъде 100.
Монтирани са единайсет камери на Българската национална телевизия,която ще излъчва в преки предавания по Канал 1 на 27 и 28 юли,в часовия пояс от 17.30 до 19.30 часа.
Официалното откриване ще бъде в събота в 15,30ч на Стадион "Берое".

Входът е свободен!