Търсим все повече решение на проблеми по телефона

Общество

22-07-2013, 13:30

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На специализираната линия за деца са проведени 2010 консултации за месец юни.

Десет консултации, свързани със сключването на брак от непълнолетни, са проведени през юни на Националната телефонна линия за деца.

В някои от разговорите обаждащите са споделили намерението си да избягат от вкъщи и да се омъжат, а в други – родители са търсили съвет, опасявайки се техните тийнейджърки да не сключат брак. Специалистите са обяснили подробно последиците от подобна стъпка, както и са предложили услуги, които могат да помогнат на момичетата в случай на принуда.

За изминалия месец на Националната телефонна линия са постъпили 10 656 обаждания. Проведени са 2010 консултации, 89% са с деца, 5% - с родители и 6% - с други възрастни. Запазва се тенденцията най-голяма част от проблемите да са за създаване на любовни връзки, страх от отхвърляне, ревност, разочарованието при раздяла или изневяра, липса на самоувереност и тревожност.

Отчита се повишаване на обажданията, свързани със семейни проблеми. Търси се помощ при решаване на конфликти в семейството, загуба на близък, раздяла или развод. Има и въпроси, свързани със затруднения с усвояването на материала в училище или конфликтни отношения с учители.

Малка част са разговорите с деца от домове. Те са свързани основно със самотата, трудностите в адаптацията и липсата на емоционална подкрепа. 30 са сигналите за деца в риск през юни. В 4 от случаите е съобщено за просещи деца, а в 1 – за възможен риск за трафикиране на непълнолетен.