Общините и държавата стават собственици на ВиК мрежите

Мисия Пловдив

22-07-2013, 14:18

Снимка:

Интернет, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Готвят спешни поправки в закона за водите

Трябва спешно да се поправи закона за водите, каза народният представител от БСП Захари Георгиев. Причината е да могат общините да кандидатстват за водните проекти. Проблемът е, че Европейската комисия (ЕК) отказва да финансира частта, която е за ДДС по проектите, тъй като данъкът е държавен. По думите на Георгиев това е и причината доста водни проекти да остават блокирани.

Червеният депутат припомни, че през 2008 г.  правителството променя закона за водите, за да могат общините да образуват асоциации и да станат бенефициенти. „До сега в продължение на 4 години не беше придвижен този въпрос”, добави той.

Според новия законопроект предприятията на ВиК трябва да завършат окончателния опис на активите – преносните водопроводи и станциите и те да преминат в собственост на държавата или общините. След това общините ще ги дадат с възмезден договор за управление и стопанисване отново на ВиК дружествата. По този начин общините като бенефициенти ще могат да си възстановяват ДДС-то от държавата, смята Георгиев.