Ужас! Крадат костите на баташките мъченици

Животът

22-07-2013, 15:14

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Културно-историческо дружество "Будител” алармира патриарха

Според различни източници и информация, достигаща до нас, част от костите на баташките мъченици се изнасят незаконно и инкогнито от църквата-костница "Света Неделя" с цел продажба на мощи, заяви Веселин Станков, председател на Културно-историческо дружество "Будител" в град Батак, предава Фокус.

Това, както и някои други наши съображения относно статута на църквата-костница, сме описали в отворено писмо, изпратено до българския патриарх Неофит. За съжаление нямаме очевидци на изнасянето на кости, но това лесно може да се провери при една инвентаризация, за която също настояваме в писмото, добави Станков. Костите са описани в главната инвентарна книга на Историческия музей в Батак, уточни той. Има и фотодокументация как изглежда самата крипта, преди да бъдат извадени. Лесно може да се установи липса, ако има такава. Но имаме наистина такива сведения.

Идеята да изпратим писмо с искане на становище до Неофит дойде от това, че той е нов патриарх, а преди това се бяхме обръщали както към покойния Максим, така и към наместник-председателя на Българската православна църква Кирил, който също наскоро почина. Не знаем какво е мнението на Неофит по нашите питания и затова смятаме, че е редно новото управление да каже какво мисли. С писмото си искаме пловдивският митрополит Николай да бъде изправен пред църковен съд. То е свързано с това, че има подобна възможност по техните канони. Един от мотивите е, че щом е допуснато костите-мощи да мухлясат, то служенето на митрополита е безблагодатно и недействително в духовен план, каза също Станков.

Идеята ни е дори патриарх Неофит да не се съгласи с нас, поне да имаме официалното му становище за нещата, които се случват с църквата "Света Неделя", добави председателят на "Будител".