Приключиха разкопките на Шилото, резултатите - обнадеждаващи

Мисия Бургас

23-07-2013, 09:00

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започнаха разкопки на Шилото

Най-ранните сигурни данни са, че хълмът е бил населяван от III в. пр. Хр.

Приключиха разкопките на хълм Шилото край к-с "Меден рудник". 1/3 от платовидния хълм е проучена от ахеолозите, както и северния и южния склон. Макар и закъснели проучванията са показали добри резултати, смята ръководителят на дейностите там гл.ас. д-р по археология Мартин Гюзелев от Регионален исторически музей, предаде радио "Фокус".

Най- ранните сигурни данни са че хълмът е бил населяван от 3 в пр. Хр. Самите открития още се обработват. Човешко присъствие на хълма се регистрира във всички по-късни епохи.

"От Римската епоха, когато е функционирало светилището, открихме част от надпис и мраморни фрагменти, вероятно принадлежали на тракийския конник, датират от към края на I до III в пр Хр. От късната Античност има открита бронзова фибула – късноримска монета.

Открита е многобройна керамика, която е основно импортна и представлява амфори. От Средновековието също са открити амфори от 10-12в. Основно откритата керамика са фрагменти от амфорна тара, произведени в центровете Родос и п-в Книдос, по Егейското крайбрежие", обясни ръководителят на археологическия разкопки, които започнаха в началото на месеца.

Открита е и строителна керамика, която доказва, че на Шилото е имало постройки с покривно покритие, както е била практиката тогава по Черноморското крайбрежие. По първоначалната обработка, която е направена до момента, се вижда, че делът на строителната керамика е приблизително еднакъв с тази на амфорната тара. Гюзелев обясни още, че не са открити останки от архитектура, но за такава може да се съди, че е имало от останките на многобройни лумени камъни, открити по склоновете. 

Разкопките на хълма се извършиха с логистичната и финансова подкрепа на община Бургас. Предстои да се изясни дали работата на археолозите ще продължи. Според Гюзелев това би било добре, тъй като резултатите са достатъчно добри, а и така биха секнали иманярските набези. Той иска да се направи изложба в Археологическия музей с откритията там от този сезон. 
Реалано хълмът Шилото никога не е излседван от археолози. През 60-те години на миналия век обектът е значително разрушен от военните, които изграждат там ракетна площадка. В РИМ - Бургас чрез дарения и откупки са постъпвали интересни артефакти, открити там - фрагменти от оброчни релефи на Тракийския конник - главното божество на траките от римската епоха до християнизацията, мраморна глава на жена, две мраморни ръце.

Най-значителната находка е откритата през 1994 г. еднометрова статуя на бог Аполон. През 2008 г., след сигнал за извършване на нерегламентирани изкопни дейности, екип от Археологическия музей в Бургас посещава хълма, където сред изкопите от багер и булдозер са открити фрагмент от торс на крилато животно, част от основата на релеф на Тракийския конник с надпис на старогръцки, както и фрагмент от надпис, от който е частично запазено личното тракийско име Авлудзен. Всички те датират от Римската епоха.