Крадат кости за мощи от Баташката църква

Най-доброто от печата

23-07-2013, 05:54

Снимка:

Монитор

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мними поклонници изнасяли реликвите, за да ги продава

Част от костите на баташките мъченици, които се пазят в специалната мощехранителница в историческата църква-костница”Света Неделя” в Батак, се изнасяли незаконно и са продавани като мощи. За това сигнализира местното Културно-историческо дружество ”Будител” в града. Неговият председател Веселин Станков е изпратил вече писмо до българския патриарх Неофит, в което е описал за наглата кражба на анонимни миряни, дошли да се поклонят пред паметта на посечените родопчани. Всеки влиза уж да запали свещ и се поклони пред героизма на убитите, но има и лоши хора, които не се свенят да бръкнат и си отчупят парче от светите мощи, ядосват се местни. В депешата до дядо Неофит от дружество ”Будител” настояват за инвентаризация в храма  за да се докажат липсите на светите мощи на обявените за мъченици.

 

„Не знам нищо по въпроса. Нямам официална информация, а за кражби винаги получаваме такава. Чудя се и как би могло да се направи инвентаризация на костите в Батак”, каза пред „Монитор” Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей.

 

Повдигнат е и въпросът за статута на 200-годишния паметник на културата. За съжаление нямаме очевидци на изнасянето на кости, но това може да бъде установено с една спешна инвентаризация, категоричен е Веселин Станков.

 

Преди църквата ”Света Неделя” да бъде прехвърлена за стопанисване на пловдивската митрополия от баташките общинари, тя работеше като музей и по този повод костите, съхранявани в нея, бяха описани в главната инвентарна книга на Историческия музей в Батак.

 

Има и фотодокументация как изглежда самата крипта, преди да бъдат извадени и миросани от пловдивския владика дядо Николай преди Събора на баташките мъченици на 17 май. Баташките родолюбци са убедени, че лесно може да се установи дали има липса. Затова решили да уведомят писмено главата на православната църква у нас, както направили преди това за променения статут на църквата-костница и до покойния вече дядо Максим.

 

От дружество”Будител” искат пловдивският митрополит Николай да бъде изправен пред църковен съд, за да отговаря за съдбата на баташката черква.

 

Преди месеци група общественици и патриоти от Батак и региона упрекнаха владиката, че с отварянето на храма за богослужения и палене на свещи е допуснато костите-мощи да мухлясат. Значи тези служби са неблагодатни и трябва да бъдат преустановени, коментират батачани. Историческият град и до днес е разделен на две по въпроса дали да се правят служби в църквата-костница, тъй като от изгарянето на восъка от свещите се опушват стените на двувековния паметник, запечатали кръвта от загиналите под ятагана на поробителя мъже, жени и деца. Не може общинската управа да реши да прехвърли за управление на митрополията в Пловдив нашата светиня, която пази паметта на стотици фамилии в Батак, категорични са противниците на променения статут на „Света Неделя”.