Съдът решава за поста на Филип "Тефтерчето" Златанов

Скандалният шеф на Комисията за конфликт на интереси обжалва решението на СГС за отстраняването му

Апелативният съд в София днес решава дали да отстрани от длъжност Филип Златанов, председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Златанов е обвинен в престъпление по служба, което е не само умишлено и от общ характер, но и се води тежко, тъй като се наказва с до 8 години затвор.

Миналата седмица прокуратурата откри таен тефтер в дома на председателят на КПУКИ. Според Златанов от "драсканиците му" не може да се направи предположение, че е извършил престъпление. Той обясни съдържанието на тефтерчето си с думите, че това са негови "бележки", "драсканици" и каза, че е забравил какво означават инициалите, записани вътре - И.Ф., Б.Б., Ц.Ц.

"Невинен съм и се надявам да продължа да изпълнявам задълженията си", каза той.

На въпрос какво означава някой да бъде "ударен", Златанов обясни: "Да бъде установен конфликт на интереси, може би".

След като прокуратурата презентира бележника на Златанов, депутатът Искра Фидосова напусна Изпълнителната комисия на ГЕРБ. След това лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че тефтерчето е негативната част на тяхното управление. "Властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се случва", каза той.

Филип Златанов обжалва решението на Софийския градски съд за отстраняването му. Според съдебния състав обаче, ако Златанов остане председател на комисията, е възможно да окаже "неправилно въздействие на останалите служители на комисията" и да създаде пречки за бъдещото събиране на доказателства по делото.