Данъчни трият старите ни задължения отпреди 2008 г.

Парите

23-07-2013, 10:13

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Всички неплатени глоби и санкции лъсват в сайта на НАП

Данъчните ще изтрият задълженията ни с изтекла погасителна давност отпреди 1 януари 2008 г., ако поискаме с писмено възражение пред тях да ни бъдат отписани старите дългове към държавата, съобщиха вчера от НАП. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите, пише „Монитор”

Всички задължения и плащания на фирми и физически лица вече може да се видят, като се направи електронна справка в сайта на приходната агенция. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП. Кодът се получава веднага ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на агенцията по постоянен адрес.

 Не всички дългове отпреди 2008 г. са с изтекла погасителна давност, предупреждават от НАП. Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок. Той се брои от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати  задължението. В различни случаи давностният срок може да спира или да се прекъсва. Той спира например, ако е наложена обезпечителна мярка като запор на банкова сметка на длъжника. При това положение давността се удължава с периода на спиране Освен това тя се прекъсва с издаване на акт за установяване на публично вземане или с предприемането на действие по принудително събиране на дълга. Такива действия може да са например опис на движимо и недвижимо имущество или продажба чрез търг, напомнят данъчните. От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността обаче, с изтичането на 10-годишен давностен срок се погасяват всички публични задължения, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.