Не на замърсяването на светлината! Или за забраните на "Зелените"

Свят

23-07-2013, 12:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Немски депутат колекционира безумните идеи на партията

Германската партия на "Зелените" е особено усърдна в исканията си за различни забрани.

На Михаел Фукс, заместник-председател на парламентарната фракция на ХДС, му е хрумнало да колекционира идеите на "Зелените" за забрани на това и онова, а списъкът се оказал доста любопитен. А и как иначе, след като сега е сезонът на предизборната борба?!

В предизборната програма на Зелените е включена например забрана за нощните самолетни полети и ограничаване на скоростта по аутобаните до 120 км/ч, а по шосетата - не повече от 80 км/ч.

Баден-вюртембергската забрана за нощен риболов, сиреч в полза на нощния покой на рибите, не е изобретена от Зелените, но именно те пък настояват на всяка цена тя да бъде запазена.

В провинция Саксония-Анхалт пък Зелените издигат на преден план борбата срещу замърсяване на светлината. Да, именно на светлината, не на въздуха!. "Ексцесивното нарастване на изкуствената светлина има отрицателни последици за нощния живот на фауната, биологичния ритъм на човека и видимостта на звездния необсклон", се казва в аргументацията.

Впрочем, и Зелените в Хановер се бяха обявили преди време за премахването на уличните лампи. В Бундестага те бяха внесли и предложение за забрана на рекламите на джипове.

Зелените предлагаха и въвеждането на забрана на участието на дресирани животни в цирковите представления, както и такава на автоматите за цигари.

"Всичко, което не пасва в представите на Зелените за света, трябва да изчезне", коментира колекционерът на "зелените идеи за забрани" Михаел Фукс.

Той разказва, че в много германски провинции, най-често по настояване на Зелената партия, има и инициативи за въвеждане на т.нар. "безмесен четвъртък". В някои градове - като Мербуш в провинция Северен Рейн-Вестфалия - обаче подобни искания се провалиха. Месоядците от други партии там начаса пометоха предложението за "безмесния четвъртък" в детските градини и училищата.

"Че как ще решаваме кога и дали изобщо искаме да ядем вегетарианска храна?!", възмущава се по този повод християндемократът Михаел Фукс.