Картини с пясък от цял свят показват в Царево

Кметът инж. Георги Лапчев откри изложбата

До края на лятото жителите и гостите на Царево ще имат възможност да се запознаят с изкуството на Стефан Чурчулиев и Георги Маринов. Кметът инж. Георги Лапчев откри изложбата на двамата автори, която е разположена на третия етаж в общинския музей в центъра на града.

Художниците представят общо 20 платна живопис, но стиловете им са различни.

Платната на Чурчулиев са покрити с пясъци от различни точки на земното кълбо. Така по-голямата част от цветовете в картините му са постигнати с естествени материали, а рисунките с бои са по-скоро като контури.

"Ако вземете пясък от двата края дори и на един и същи плаж ще видите, че цветовете им ще са различни. Още по-голяма е разликата като работиш с материал от различни континенти
, разказва Стефан Чурчулиев, който е използвал за картините си дори пясък от различни арабски държави. Повечето от платната на автора се показват за първи път пред публика.

Георги Маринов, въпреки че не е от Царево, определено е намерил музата си в морския град. В творбите на автора може да се види стария квартал "Василико", черквата, морския бряг.

Куратор на експозицията е Антонио Василев, чиято частна колекция от пафти и накити може да се види на втория етаж на музея.

"За мен е удоволствие да открия тази изложба. Благодарен съм на авторите, че с техните платна ще направят още по-богат културния живот на община Царево. С тази експозиция в нашия музей гостите вече ще могат да се запознават както с миналото ни, така и с работата на изключителни съвременни автори", каза кметът Лапчев.