Държавата се нуждае от помощта на бизнеса, заяви Стойнев

Политика

23-07-2013, 13:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Малките и средните предприятия трябва да усетят подкрепа от държавата

Държавата има нужда от помощ от страна на българския бизнес за развитие на малките и средните предприятия. Фалитите в последните години са над 100 000.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първото заседание на Консултативния съвет за развитие на малките и средни предприятия. Той посочи, че диалогът през годините е нарушен.

Малките и средните предприятия са в тежко състояние. Има много фалити. Предлага се създавене на конкретен механизъм с конкретни срокове. Държавата има нужда от помощ от страна на българския бизнес. Малките и средните предприятия са приоритет, а големите предприятия няма да бъдат пренебрегнати. Първият проект е отхвърлен. Вторият проект е одобрен и подкрепен от всички организации. Малките и средните предприятия трябва да усетят подкрепа от държавата.
Проектът на Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020 изцяло е адаптиран към основния европейски документ в тази област – Small Business Act и е допълнен със секторен анализ.

Човешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, която ни очаква, каза още Драгомир Стойнев. Той заяви, че от бизнеса ще се очакват предложения как да се изпълнят мерките в стратегията за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020.

Бизнесът знае кое най-много пречи и как да се действа по приоритетите.

Във връзка с искането на Божидар Данев да отпаднат излишните такси, министърът каза, че в това отношение Данев е абсолютно прав. Ние сме изостанали в много сфери. Покрай трагедията в рудник "Ораново" разбрахме, че няма специалисти въглищари. Работят хора в пенсионна възраст. Къде са младите хора? Колко инженери "се произвеждат" годишно. Образованието е цел, по която да се работи. Днешните младежи, не всички, но една част, взимат дипломи, но нямат знания.

Министърът каза, че за да се увеличи производителността, има значение кой организира производствения процес. Администрацията търси помощ от бизнеса, за да стане стратегията работеща, каза още министър Драгомир Стойнев.