Почетоха Никола Вапцаров

Мисия Пловдив

23-07-2013, 12:29

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Навършват се 71 години от разстрела на поета

«Народи, които имат личности като Вапцаров, растат в очите на света.» Така говори за поета носителят на Нобелова награда за литература Салваторе Куазимодо. Вапцаров е гражданин на света тъкмо заради този свой космополитен дух. Този дух зарежда и личността, и творчеството му с енергия. Този дух се проявява в страстта му да се бори и да загине в зората на своя живот. Този исполински дух се проектира в неговата непоколебима вяра, че бъдещето ще е красиво, справедливо и социално, каза в словото си, доц. Ангел Иванов, председател на РС на БСП «Южен».

Пред паметника на поета в Пловдив, 71 години от разстрела на Никола Вапцаров отбелязоха десетки граждани, антифашисти, членове и симпатизанти на БСП.

Поетът, мечтателят сплете в един възел страданията,  борбите  и надеждите и вярата на своя народ. И неговата вяра е неунищожима, безсмъртна, неприкосновена. Никола  Вапцаров дарява и обрича себе си на борбата в името на един по-красив живот, в който „ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя”. Затова той винаги ще остане в сърцата и умовете ни. Неговата поезия, делото му, вярата му, борбата му, дори смъртта му  го обричат на безсмъртие, така доц. Иванов  завърши  словото си в памет на носителя на Световната награда за мир, поета- антифашист Никола Вапцаров.

На днешния ден антифашистите отдават  почит и пред паметта на разстреляните на Гарнизонно стрелбище, заедно с  Никола Вапцаров, Антон Козинаров, Петър Богданов, Георги Минчев, Антон Попов и Атанас Романов.