От 1 юли 2014г. спират тролейбусният транспорт в Добрич

Мисия Добрич

23-07-2013, 15:25

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Общинарите одобриха новата транспортна схема на града

На днешното си редовно заседание общинските съветници на Добрич одобриха промени в транспортната схема на града. Прието бе и нова транспортна схема, която влиза в сила от 1 юли 2014г. От тази дата отпадат всички тролейбусни маршрути.
Съветниците промениха и досега съществуващата схема на движение на градския транспорт в Добрич като замениха тролейбусни линии 111 и 176 с автобусен транспорт със същите номера в неделните дни.
Причина за промените е постъпила информация в Община град Добрич от управителя на „Тролейбусен транспорт” инж. Митко Митев за   недостиг на тролейбусни шофьори. От началото на тази година са отпаднали от фирмата петима. Установено е,  че с  наличните 16 ватмани  е невъзможно изпълнението на договора с Община Добрич за осъществяване на тролейбусните линии.
Новата транспортна схема на града е част от прединвестиционното проучване за системата на градски транспорт, извършвано от Общината. Това се реализира по проект „Бъдеще за Добрич” по схема на ОП „Регионално развитие”. Разработката на новата транспортна схема е съобразена с необходимостта от промяна на съществуващи линии, увеличаване или намаляване дължината изпълнявани курсове, промяна в честотата на преминаване на превозните средства – по коя линия, кога и в какъв интервал, преместване на съществуващи спирки на подходящи места за по-добра свързаност, достъпност и комуникативност.
Предварително бе проведена мащабна анкета сред добричлии, които ползват масовия градски транспорт. Проведени бяха срещи и разговори със служители и работници в фирмите в индустриалната зона на Добрич. Направено бе и публично обсъждане с представители на общината, граждани и превозвачи.
Миналия месец бе съставена работна група към Постоянната комисия „Транспорт, инфраструктура и екология”, която имаше задача да обсъди детайлно предложения вариант на новата общинска транспортна схема.