Идея: С лихвоточки да се плаща за саниране

Най-доброто от печата

24-07-2013, 05:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове,

Лихвоточките, които са натрупани до 31 декември 1990 г.,   да служат не само като обезщетение при строителство,   купуване на къща или апартамент, но и за саниране на дома. Освен това да се удължи времето, в което правоимащите да се ползват от влоговете си с лихвоточки. По сега действащия закон те могат да сторят това до 21 ноември т.г. 
Такова предложение бе направено от граждани по време на приемните на народните представители Марияна Бояджиева, Петър Кънев и Милка Христова (БСП) във Велико Търново.

“Това е много добра идея, защото ще позволи повече блокове да бъдат санирани, а хората нямат пари за това”, коментира Марияна Бояджиева. Тя увери спестителите от Велико Търново, че ще внесе предложението им в парламентарните комисии по бюджет и по икономика веднага щом се върне в София. “Подкрепям идеята”, каза лаконично Петър Кънев пред “Труд”.

“Категорично подкрепям всяко предложение, което ще реши проблеми, които се точат вече 23 години”, коментира за “Труд” Валентин Христов, председател на Сдружението на собствениците на компенсаторни инструменти. Според Христов в момента има между 135 000 и 150 000 жилищноспестовни влогове, а размерът им не е известен.

Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове, които до 1990 г. са внасяни в Държавната спестовна каса - сега Банка ДСК. В специални сметки хората са събирали пари с идеята, че с тях може да се купи жилище от държавния или общинския фонд. След промените левовете бяха преобразувани в лихвоточки, умножени с коефициент между 15 и 20.

Например, ако навремето на влог са били спестени 5000 лв., сега те са около 100 000 лихвоточки. В момента цената на лихвоточките е 8 ст. за бройка, като те могат да се използват за плащания при строителство или покупка на новопостроено жилище само ако лицето не притежава друг имот, годен за обитаване.

Държавата отделя годишно между 12 и 14 млн. лв. за тези компенсации, така че ако лихвоточките се използват и за саниране, размерът на средствата трябва да бъде увеличен.