5 олимпийски медала по физика за Казанлък

Стара Загора Лайф

24-07-2013, 12:09

Снимка:

minedu.government.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Катерина Найденова е първото момиче от България със златен медал в историята на Олимпиадата по физика

На 44-тата Международна олимпиада по физика,проведена от 7 до 14 юли 2013 г.,в Копенхаген,Дания,българските  ученици завоюваха 5 медала, един от които-златен.
И той бе за нашето единствено в отбора златно момиче–Катерина Найденова,ученичка от 11-ти клас на ПМГ–Казанлък.
При награждаването Катя е получила три грамоти:
1.Златен медал и грамота;
2.Специалната награда на Европейското физическо дружество за най-добре представило се момиче заедно с Атила Сабо от Унгария - абсолютният първенец на Олимпиадата;
3.Грамота за единствено момиче на олимпиадата със златен медал.
Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийски университет. Огромен принос за подготовката на състезателите има Теодосий Теодосиев, който от години развива своя школа по физика в Казанлък.
Веднага след завръщането им в родния Казанлък,само преди броени дни,медалистите от Олимпиадата по физика в Дания Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов, бяхаприети от кмета на община Казанлък Галина Стоянова заедно с техния преподавател Теодосий Tеодосиев и директора на ПМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов.На срещата присъства и председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов.
Олимпийците и техния знаменит учител разказаха за участието в това изключително оспорвано и трудно състезание, за подготовката и за победата. Тео, както го наричат неговите

възпитаници, разкри една малка тайна – на тази олимпиада Катерина Найденова е обявена за Мис Свят в областта на физиката. Тя е състезателката, обявена и за най-добър млад физик от

Европа, заедно с таланта от Унгария Атила Сабо.Теодосиев сподели още, че Катя е единственият състезател по физика в България, който вече има 10 медала от световни състезания, а все още е ученичка и й предстоят още участия.
Катерина Найденова и Иван Порязов, който спечели бронзов медал, наесен ще бъдат в 12 клас на ПМГ „Никола Обрешков“, а сребърният медалист Йордан Йорданов вече е студент в Софийския университет.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова разговаря с талантливите деца и с техните

ръководители,като акцентът бе поставен и върху  възможността Община Казанлък да подпомогне обучението им чрез предоставяне на подходяща материална база. Тя предложи няколко варианта на общински сгради, където при много по-добри условия би могла да се води извънкласната работа по физика.Изборът ще бъде направен от ръководството на училището.Отделно от това Общината всяка година осигурява на цялата Школа по физика на Тео отдих и обучение на лагер „Паниците“ в Балкана над Калофер,информират от Община Казанлък.
Успехите на Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов от ПМГ „Никола Обрешков“на международни състезания по физика през 2013 г.:
Юли 2013 г.–Изключителен успех на казанлъшките ученици от ПМГ „Никола Обрешков” в

международната олимпиада по физика,която се проведе в Дания. Възпитаниците на Теодосий

Теодосиев спечелиха пълен комплект медали. Пореден златен медал завоюва Катерина Найденова.Сребърен медал спечели Йордан Йорданов,а бронзовото отличие е на Иван Порязов. Освен казанлъчани,името на България в олимпийското състезание защитаваха и двама млади физици от София. Целият състав на националния отбор по физика, включително и двамата състезатели от София, са били подготвяни в Школата по физика „Тео“ на Теодосий Теодосиев.
Март 2013 г.-Катерина Найденова от ПМГ „Никола Обрешков” спечели златен медал наМеждународното състезание по физика в Букурещ,Румъния.Надпреварата в северната ни съседка събра най-добрите физици на Балканския полуостров и бившите съветски републики.
С бронзови медали от Букурещ се завърнаха  другите двама казанлъчани-Иван Порязов и Йордан Йорданов.
Януари 2013г.–Катерина Найденова и Йордан Йорданов спечелиха бронзови медали отСветовната олимпиада по физика в Индонезия,която е известна още и като Суперолимпиада, тъй като в нея право на участие имат само медалисти от международни състезания по физика. В надпреварата тази година участваха трима възпитаници на ПМГ „Никола Обрешков” - Казанлък с преподавател Теодосий Теодосиев.Към този момент бронзовото отличие за Катерина е осми медалот световни състезания. В надпреварата участва и Иван Порязов, който не бе отличен, но самото му включване в Суперолимпиадата е признание за неговия талант.