Мечокът Берна пристигна в Добрич

Мисия Добрич

24-07-2013, 14:34

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Тя е дарение от Зоопарка "Делхьолцли" в Берн и специализирания Парк за мечки в него

Дарението е и с посредничеството на швейцарските партньори от Дружество "Про Зоо Добрич"  в Шафхаузен.  

Мечката пристигна снощи в Добрич със специализиран транспорт, осигурен от дарителите.
Днес рано следобед тя вече се разходи из просторната гориста местност, предназначена за нея и изградена  със средства по програмите на ЕС.
Дарителите предоставиха  с транспорта и около 50 кг пресни плодове и зеленчуци с най-високо качество като храна от първа необходимост за мечката, на изпращането на която за България швейцарските ежедневници посветиха в неделя  водещи публикации.
По този повод на работно посещение в Добрич пристигнаха от швейцарската столица трима  специалисти в Зоопарка: Юрг Хадорн, Корнелия  Майнини и Томас Цурбухен. По програмата на партньорството те  запознават  българските си колеги със специфичните изисквания при отглеждането на мечки.
Обща е оценката на швейцарските експерти, която споделиха пред директорката за ЦЗПЖ Севдалина Венкова: Добрич може да се гордее заслужено с модерния, отговарящ на най-съвременните изисквания природен Зоопарк.
Предстои и цялостен оглед на състоянието на обитателите на Зоопарка, както и разговори за бъдещето на сътрудничество с представители на Сдружение "ПроЗоо Добрич" и Община Добрич.