Плочки от червен гранит показват пътя на птиците след ремонта на Моста

Мисия Бургас

24-07-2013, 16:25

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ивицата ще е ориентирана в посока север – юг, какъвто е маршрутът за миграция на птиците от Европа към Африка

Ремонтът на Моста навлиза във финалната си фаза през следващата седмица, когато върху укрепената конструкция ще започне нареждането на новата настилка.

Днес беше направена проба с избраните материали. Предпочетената настилка е съобразена с оригиналния вид на Моста, тъй като заедно с Казиното и Морската градина той е част от ансамбъл с културна стойност и законът не позволява драстични отклонения от прототипа.

Настилката ще се изпълни с клинкерни гранитни плочи. Това е изключително устойчив на натоварвания и атмосферни влияния материал, който се износва бавно.

В т-образната част на моста, където двете части се съединяват, ще бъде вградена ивица от червен гранит, ориентирана север – юг. Тя ще изписва VIA PONTICA, както се нарича главният път за миграция на птиците от Европа към Африка, важна част от който е Бургас с неговите 3 езера и морско крайбрежие.

Успоредно с ремонта на Моста тече реконструкция на предмостовото пространство. Там е предвидено изграждането на няколко свързани площадки, които да се използват като атрактивен научно-образователен морски център на открито.

На Моста предстои да бъде довършен кея и да се монтира асансьорна платформа за достъп на хора с увреждания от горното ниво до пристана. Неизползваемата от години кула с витата стълба отново ще стане достъпна. Там ще бъдат монтирани далекогледи за наблюдение на красивия Бургаски залив.

Както burgasutre писа ремонтът на Моста е част от проекта "Културно-историческо наследство на остров Света Анастасия" и се финансира от ЕС, Общият бюджет на проекта е 5 и половина милиона лева.