Няма цел, която да оправдава насилието, твърд е Плевнелиев

Президентът призова парламентарно представените партии да потърсят заедно пътища за излизане от кризата

Президентът Росен Плевнелиев апелира към политическите сили в парламента - да се потърсят пътища за излизане от тежката ситуация.

По думите на  Плевнелиев протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза.

"Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари", отбеляза президентът.  "Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието", заяви Плевнелиев.

 "Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава."

Президентът се обърна и към  органите на реда с призив да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението. "Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те", допълни държавният глава.