Награди за усмихнатите деца на Стара Загора

Стара Загора Лайф

24-07-2013, 17:39

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Близо 1000 деца нарисуваха с телата си най-голямата усмивка по случай 1 юни Ден на детето (СНИМКИ)

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров получи днес приза на Националната кампания „Усмихнатите деца на България” от председателя на Държавната агенция за закрила на дететоКалин Каменов.В инициативата участваха почти всички областни градове в страната. Стара Загора заслужи приза заради включването на близо 1000 деца-момичета и момчета, ученици от 4,5,6 и 7 клас на старозагорските училища, които изобразиха най-голямата усмивка във флашмоб,по повод Международния ден на детето-1 юни.
Живко Тодоров благодари за подкрепата, която общината получава от агенцията при реализацията на проекти, свързани със закрилата на децата и осигуряване на по-добри условия за тях –седемте Центъра за настаняване от семеен тип и изграждането на Общностен център за ранно детско развитие, който до 10 август предстои да бъде завършен. Всички тези проекти са много важни за Стара Загора като община с  най-много социални домове, каза Тодоров. Благодаря на децата, които участваха в инициативата и доказаха, че младите хора в този град участват активно в обществения живот, чрез Младежкия общински съвет и избора на „млад кмет“ на града,обърна се към присъстващите деца той.
Едно от тях–Галина Топалова,увери градоначалника,че „Стара Загора е град на младежи,които са активни и искат да работят за промените“. Според Светлозара Стоянова, която е представител на областта в Националния съвет на децата, „Стара Загора е община приятел на детето“.
Художникът Петко Жеков, който изпълни проекта за усмивката,подари на Живко Тодоров и Калин Каменов оригами от подвижни свързани елементи–модели на Слънцето и планетата Земя,изработени от деца.
Общинският съветник Петко Петков изрази благодарност на началника на отдел „Образование,младежки дейности и спорт“ Пенка Чавдарова за работата по реализацията на проекта.
Националната кампания „Усмихнатите деца на България” се реализира за първи път и е поидея на членовете на консултативния орган на децата към ДАЗД.