Татяна Дончева: Разумно е БСП и ГЕРБ да управляват заедно до пролетта

Най-доброто от печата

25-07-2013, 05:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Уважавам ДПС, но смятам, че в последно време е чиста клиентела.

- Г-жо Дончева, как ще коментирате случилото се около парламента във вторник вечерта?

- Случилото се показа, че има предел и трябва да се определи дата за избори - може би следващата пролет, за да се свършат суперважните неща, които не могат да бъдат подменени. Ако Бойко Борисов си мисли, че така ще яхне коня, защото му се удава възможност, просто бърка - ще почувства същите хора срещу себе си.

- Трябва ли БСП и ГЕРБ да направят стъпки за общо управление?

- Трябва да направят стъпки за общо управление до предсрочни избори следващата пролет. В такива времена, когато в парламента влизат антиподи, ползващи се с обществено доверие, формулата на Димитър Попов е разумна за някакъв хоризонт.

- В това общо управление ДПС има ли място, или не?

- БСП и ГЕРБ биха могли да направят общо управление и без ДПС. Уважавам ДПС, но смятам, че в последно време е чиста клиентела.

- Как от "престъпника Борисов" и "мутрата", както се твърдеше от БСП и от вас самата, става партньор в управлението?

- Борисов е парламентарно представен. Неговото минало е на мутра, така е, но има исторически реалности и те трябва да се уважават. Трябва да се мине този период от няколко месеца, страната да се успокои, да заработи държавната администрация и да се свършат 5 неща, не повече.

- Как ще се развие ситуацията, ако продължи този инатлък на ръководството и не се подаде оставка на кабинета?

- Този път ще пробваме - защото хора в партията са имали съмнения и 1990 г., когато Лилов и Луканов правят кабинета "Попов", и след това 1997 г., когато Първанов и Добрев сдават властта - винаги в партията е имало една хардкохорта, която твърди откъде накъде всеки път ще им отстъпваме? Сега може да пробват - какво ще стане, ако настъпваме?

- Какво ще стане според вас?

- Катастрофа. Не можеш да управляваш въпреки хората, на инат и напук на хората, независимо дали си законно или не избран. Вярно е, че на Бойко Борисов много неща са му простени, които на това правителство отказват да простят, но така е в любовта - обичаш ли някого, склонен си да прощаваш, не го ли обичаш - не си склонен. И това трябва да се приеме.

- Станишев трябва ли да подаде оставка сега?

- Отдавна трябваше да подаде оставка, но няма да го направи, каквото и да стане. Откажете се от това - познавате членовете на Националния съвет. Лошото е, че той ги заразява с липса на разум. Давам пример с Александър Лилов - човек, който показа как се подава оставка, дори когато осъзнаваш колко интелектуално превишаваш следващия след теб. Когато хората не те искат, си длъжен да направиш тази крачка, ако си мъдър. Не може една партия да се третира като собственост по нотариален акт. И да ми казваш - аз съм собственик на 4-ия етаж.

- Доколко според вас ще издържи Орешарски на този натиск с цената на всичко да е премиер и правителството да не подава оставка?

- Не разбирам това поведение на счетоводител! Досега Пламен трябваше 100 пъти да вземе думата, да излезе и да каже той на хората, а не някой си, не Станишев - той, който е главата на правителството. Излез и кажи - но не икономически числа, а човешки думи. Кажи им: Разбирам, че не ме харесвате, но искам 2 месеца и ще направя това и това. Но не - те са за 4 г., защото са законно избрани. Добре, пробвайте се. Но насила хубост не става.