На 25 юли е църковният празник Успение на Света Анна

Животът

25-07-2013, 07:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Днес за имен ден да почерпят Ана, Анна, Анита, Анета, Анелия

На 25 юли Църквата отбелязва смъртта на Света Анна,а на 9 декември се празнува нейното зачатие.Тя е майката на Дева Мария и съответно баба на Исус Христос.Света Анна се смята за покровител на бременността,раждането и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространениете женски имена в християнския свят.
Според историята, Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца.Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил,че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете.Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога.Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември.Когато детето навършило три години,родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.
Днес хората вярват, че на 25 юли жените не трябва да работят,за да не се разболяват децата им.Ако в къщата има бременна жена, се следи кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол.Източноправославната църква чества празника на Света Анна още от 6 век,като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.