Каблешково против изграждането на каменната кариера

В града се проведе обществено обсъждане за градежа на съоръжението

Жителите на Каблешково единодушно се обявиха против изграждането на каменна кариера в землището на града. На общественото обсъждане, което организира община Поморие, всички присъстващи изразиха категоричното си мнение, че на връх Малка биберна не бива да се изгражда подобно съоръжение.

"Това е исторически връх с уникална природа. В близост до мястото се намира едно от най-големите находища на диво кокиче, има богата и разнообразна растителност, а гледката от върха разкрива като на длан Слънчев бряг, Несебър, Ахелой, Поморие, дори Бургас, Черноморец и Созопол", каза един от присъстващите граждани.

На срещата присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева, заместник-кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов и кметът на град Каблешково Елена Бояджиева.

"Организираме този обществен дебат, защото ще ни трябва вашата помощ, за да предотвратим намеренията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Все още няма влязло в сила решение за проучване на подземни богатства в землището на Каблешково, но ние сме длъжни да реагираме навреме. Затова вече сме изпратили отрицателното си становище до МИЕТ, затова провеждаме и това обсъждане.

От днес ще стартира подписка против изграждането на каменна кариера, която ще бъде приложена към нашето становище като доказателство, че жителите на Kаблешково ще защитават правата си и няма да позволят природните и културно-исторически богатства на връх Малка биберна да останат под камъните", заяви кметът Иван Алексиев.

Община Поморие вече подаде жалба до Върховния административен съд относно решение на МИЕТ за проучване на подземни богатства в землището на Ахелой. Кметът подчерта, че ако бъде задействана подобна процедура и в Каблешково, правата на община Поморие отново ще бъдат потърсени в съда.