Стотици участници очаква Богородична стъпка на 10 август

Стара Загора Лайф

25-07-2013, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Фолклорният събор „Богородична стъпка“ за първи път в два дни,над 4000 участници и гости идват край Стара Загора

За първи път Осмият национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”, който започва на 10 август /събота/, ще се проведе в рамките на два дни. Очаква се да пристигнат над 4000 музиканти, певци, фолклористи, занаятчии и др.
За първи тази година участват певческа група „Добърски баби”от с.Добър,община Разлог,групата за народни обичаи и ритуали,с.Кошов, община Иваново,област Русе с обичая „Джамал”,певческа група „Юпер”,с.„Юпер”,община Кубрат,област Разград с обичая „Лазаруване”,които са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища–България”.
Началото е на 10 август от 9.00ч.,а официалното откриване на събора е в 11.00 ч.Същият ден в18.30 ч.на І-ва сцена започва Празничен концерт по случай  110 години от Илинденско Преображенското въстание,със специалното участие на Младежки хор „Золотая лира”–гр. Самара,Русия,с художествен ръководител проф. Владимир Михайлович Ощепков. Награждаването на отличените изпълнители в събора ще започне в 17.30ч.на І-ва сцена в неделя, 11 авуст.
Традиционно тази година в съпътстващата програма е включен Детски пленер „Майсторете ръчички за радост на всички”, който ще се проведе на 10 август,Изложба- базар „Улица на занаятите” и Демонстрация и разучаване на фолклорни танци.  
За първи път програмата включва и няколко нови инициативи - „Селски двор”–с представяне набългарския бит и традиционна култура в естествена среда, „Костюмът от нас – фотото от вас”– снимка за спомен, Хлебна къща, тракийски гозби и др.
Организатори са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, кметство с. Старозагорски бани и Общество за фолклор.