Бургас приема финала на Ариана Аматьорска лига

Спорт

25-07-2013, 15:38

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Шампионът на Ариана Аматьорска Лига ще посети мача за Супер Купата на Европа между Байерн Мюнхен и Челси на 30 август в Прага

Бургас ще бъде домакин на големия финал на националния аматьорски турнир по футбол. Двубоите ще се играят между 9 - 11 август на мобилния стадион "Ариана Арена", който ще бъде специално изграден на централния плаж в Бургас.

Тридневното футболно зрелище ще завърши с демонстративния мач между двукратния футболен шампион на България - отборa на "Лудогорец" - и победителя в Ариана Аматьорска Лига 2013. Мачът ще бъде свободен за посещение от всички фенове на футбола, туристи и гости на Бургас, които ще могат да съчетаят по неповторим начин своята почивка с атрактивен футбол на уникалното футболно съоръжение на Ариана.
Срещата с националния шампион е голямата награда в непрофесионалния турнир, който вече за четвърта поредна година мотивира аматьорските футболни отбори в цялата страна. Тази година 1577 отбора с 15 770 състезатели от 13 града мериха сили в регионалните кръгове на Ариана Аматьорска Лига. Бяха изиграни общо 1579 мача с отбелязани 7582 гола. 
"Радостни сме, че през тази година избрахме Бургас за домакин на големия финален турнир Ариана Аматьорска Лига. След София, Варна, Пловдив през изминалите издания, решихме да проведем нашия Гранд Финал тук, заради изключителната футболна атмосфера в града. Благодарим на община Бургас за гостоприемството, както и на цялото ръководство и отбор на ПФК "Лудогорец", които ни партнират за втора поредна година. Каним всички фенове да заповядат на големия футболен спектакъл между 9-11 август в Бургас" - завяват организаторите от Ариана. 
Големият  Финал на Ариана събира 16-те отбора-финалисти от регионалните кръгове. Това са "Sbornaya" (Благоевград), "Ривър Плейт" (Плевен), "Слънце-Уефалона" (Хасково), "Оазис" и "Vip Dent" (Пловдив), "Марибор" и "Стрелците" (София), "па паа" (Велико Търново), "Алекс ОК" (Габрово), "ФК Русе" (Русе), "Вълците" (Шумен), "Ветерани Черно Море" и "А отбора на пожарната" (Варна), "Etalon" (Монтана), "НАП" (Стара Загора), "Сион" (Бургас). 
Те ще бъдат разпределени в групи по 4, като всеки отбор ще изиграе по 3 срещи в груповата фаза. 
Първите два отбора от група се класират за 1/4 финалите на турнира, където срещите се решават с преки елиминации. След тях са решителните полуфинални двубои, за да се стигне до най-очакваният от всички финал на 11 август. 
"Марибор" бе петият регионален победител в турнира Ариана Аматьорска Лига за 2013 година. Отборът се нареди на първо място в София след 8 поредни победи. Момчетата от "Марибор" надделяха във финалната среща с 4:2 след дузпи над "Стрелците". 
Решителният мач протече равностойно, но завърши без голове в редовното време. При дузпите "Марибор" показа по-точен мерник и триумфира с купата на регионалния тур. Така и двата финалиста "Марибор" и "Стрелците" си спечелиха правото да играят на големия финал на Ариана Аматьорска Лига 2013. 
Освен голямата награда за победителя в националния турнир - мач срещу шампиона на България, организаторите от Ариана са предвидили още няколко допълнителни награди. Шампионът на Ариана Аматьорска Лига ще посети мача за Супер Купата на Европа между Байерн Мюнхен и Челси на 30 август в Прага. Специалната награда за таланта на турнира - пробен период в лагера на "Лудогорец", ще бъде връчена през септември месец, когато всички регионални таланти ще бъдат събрани на специален лагер за оценка на техните качества.