Павел Маринов даде почетен знак на турския консул

Новините

25-07-2013, 16:19

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Областният управител се срещна с Джем Улусой по повод изтичането на мандата му

Златен "Почетен знак на Областния управител" връчи обласният управител Павел Маринов на Генералния консул на Република Турция в Бургас г-н Джем Улусой в знак на благодарност за усърдната му работа по време на мандата му. 

На срещата бе направена равносметка за ползотворната работа осъществена между двете страни по време на мандата на генералния консул у нас. Особен акцент в разговорите бе поставен върху усилията за подобряване на пътната инфраструктура, както и за облекчаване на трафика между двете съседни приятелски държави по граничните контролно-пропусквателни пунктове в Малко Търново и Лесово.

Губернаторът заяви, че е информиран за извършените плодотворни съвместни инициативи през изминалия двегодишен период от мандата на генералния консул. Той наблегна и на вече осъществените редица полезни инициативи като проведените бизнес срещи, семинари и разменени делегации между Търговско-индустриалната камара и Търговско промишлена палата в Бургас с Регионалния клон в Бургас на Турско –българската търговско-индустриална камара.

Този информационен обмен несъмнено е допринесъл за установяване на по-добри и още по ефективен диалог между бизнесмени от двете страни. Според г-н Улусой съществуват много и различни бизнес намерения за инвестиции в Бургаска област от крупни индустриални концерти в Турция за производство например на трактори иселскостопанска техника у нас.

Освен това по линия на трансграничното съвместно сътрудничество са подготвени доста проекти с Областна администрация Къркларели, някои от които са приключили, а по други продължава да се работи и в момента.

"2010- ново начало за популяризиране на трансграничното природно, културно и историческо богатство” на стойност 92 хиляди евро. Проект, в който Областната администрация Бургас е партньор а, водеща в него е администрацията на Къркларели, "Погледни в бъдещето, запази наследството" на стойност 149960, хил. евро. Проектът е със срок декември 2013 г. В този проект българската страна е водеща, а администрацията на Къркларели е партньор.

  1. Община Бургас и община Къркларели работиха заедно по инициативата "Зелени коридори" за популяризиране на природното, културното и историческо наследство в двата региона.

В списъка с активи на ползотворното сътрудничество не липсват и хуманитарно-благотворителни инициативи като например проведеното на  2 юни състезание с инвалидни колички между Турция, Гърция и България, в което са участвали осем души от Бургас с увреждания, придружавани от техни близки", казаха от областна управа. 

По време на мандата на г-н генералния консул са осъществени и проекти между училища от двете области, проекти между Бургаската Търговско икономическа камара и Търговската палата на Къркларели като всяка от тези инициативи е станала възможна благодарение и на изключителната подкрепата на г-н Генералния консул.

На срещата бяха набелязани и конкретни мерки в нарочен план за съвместни действия като уточняване дневния ред за бъдещи срещи с делегация от Турция в Бургас. Предвидена бе иподготовка за бъдещо посещение на Областния управител на Одрин в Бургас. Изразено бе общото желание за провеждане в бъдеще на по-чести срещи между българската страна и Областните управители на Одрин и Къркларели, с цел разкриване на нови възможности за сътрудничество и разработване на нови проекти, като изготвяне на Инвестиционен модел за област Бургас с помощта на Българската агенцията за инвестиции /БАИ/ в София за по-добрата информираност на очакваните инвеститори от турска страна за конкретните възможности и условия, които предлага нашата страна.

Предвидени бяха съвместни контролни действия за подобряване пътната инфраструктура в участъка ГКПП – Дерекьой – М. Търново. Предвидено бе и проучване интересите и нагласите на бизнеса за провеждане на съвместна българо–турска бизнес конференция и провеждане на съвместни търговски изложения в общи панаирни палати. И в бъдеще ще продължат срещите с ръководството на регионалния клон на Турско – българската търговско – индустриална камара в Бургас.