#ДАНСwithme 42: Оставаме на улицата! (обновява се)

Мисия София

25-07-2013, 18:24

Снимка:

sofia.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Sofiautre.bg следи отблизо протеста

За 42 ден Sofiautre.bg следи протестите в столицата. И днес народа е по улиците, решен да търси демокрация.

Граждани блокираха още в 18.00 часа движението по булевард Дондуков в района около бившия партиен дом.

Тъй като заседанията на всички парламентарни комисии днес бяха преместени именно в тази сграда и част от комисиите все още не са приключили, протестиращите се събират този път пред изхода, откъдето се очаква да излязат депутатите.

Освен традиционните призиви за оставки се чуват и "отивайте на Бузлуджа, отлитайте с чинията". Минути след 18.00 часа събралите се са десетки. Протестът е мирен, блокиран е само булевард "Дондуков".

19,03: Протестиращи се опитаха да попречат на зам.-председателя на парламента Мая Манолова да си тръгне от района на Президентството. Манолова се опита да разговаря с хората, но диалогът беше невъзможен. Тя беше оградена първоначално от 30-тина протестиращи, които впоследствие се увеличиха. Те я освиркаха и скандираха "Червени боклуци", "Оставка", "Довиждане". Над 10 служители на полицията охраняваха зам.-председателя на парламента. След като диалог не се получи, Манолова се опита да тръгне към улица "Позитано", но протестиращите я последваха и се опитваха да възпрепятстват тръгването й. Тя се опита да се качи в такси пред Съдебната палата, но шофьорът отказа, след което сътрудниците на Манолова повикаха служебен автомобил, който я отведе. След това протестиращите седнаха пред Президентството.

19,34: Стотици са се събрали пред сградата на президентството за днешния 42-ри ден на протеста с искане за оставката на кабинета Орешарски. Малка групичка от около 20-ина души са пред сградата около Партийния дом, които освиркват и скандират "оставка". Те държат голям лозунг, който гласи „В любовта е истината”, а около 100-на са протестиращите на бул. „Дондуков”, пред които има жива верига от полицаи, която им пречи да преминат по-натам по булеварда и да стигнат до един от входовете на сградата на бившия Партиен дом. Протестиращите пред Президентството държат български флагове и флагове на Европейския съюз. Те държат лозунги, на който пише „Няма мир без справедливост”, „Оставка", "Който не участва, съучаства”, „Протестът хората сбира, стават народ”. Засега не се чуват скандирания, полицейското присъствие в района е засилено. Движението на площад „Независимост” е блокирано, а движението по бул. „Дондуков” и бул. „Цар Освободите” е затворено. Сградата на Министерски съвет е оградена от метални заграждения. Към протестиращите продължават да се присъединяват още хора.

20,09: Около 1500 души са били протестиращите в началото на бул. „Дондуков“ близо до Министерски съвет 19.30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за инциденти или нарушения на реда. Полицията охранява протестните действия.

20,30: Към 3500 души са се събрали в района на парламента към 20.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката е спокойна, няма информация за инциденти. Полицейските служители охраняват протестните действия.

20,33: Протестното шествие стигна до сградата на Народното събрание и наброява няколко хиляди души. Участниците освиркват сградата на парламента и скандират „оставка”. Движението по бул. „Цар Освободител” е блокирано. Бялото пиано, което от няколко вечери е поставено пред паметника на Цар Освободител, отново е тук и простиращите се редуват да свирят на него. Част от лозунгите на хората гласят „Г-н Президент, докажете, че сте на страната на гражданското общество”, „Долу чичовите червенотиквеничковчета”. В района и около сградата на Народното събрание има засилено полицейско присъствие. Униформени полицаи се движат и сред самите протестиращи.

20,45: На кръстовището на бул. Цар Освободите и ул. „Раковска” част от протестното шествие се разцепи и по-голямата част от него тръгна към сградата на парламента, а другата част продължи се движи по ул. „Раковска”. След като направиха полукръг те минаха през градинката до Народното събрание. Заобиколиха по бул. „Васил Левски” и стигнаха до служебния вход на Народното събрание откъм ул. „Оборище”. След като тръгнаха от главния вход на сградата на Народното събрание, протестиращите минаха през градинката до парламента, заобиколиха храм-паметника „Ал. Невски”, като на всяко от загражденията седяха за около 5-10 мин., и скандираха „оставка”.

21,01: Със скандирания „оставка” протестиращите в столицата отново се върнаха пред централния вход на Народното събрание. Те държат български знамена и знамена на Европейския съюз. Чуват се звуци от свирки, барабани и тъпани. Част от лозунгите на недоволните граждани гласят „Да ги изринем, за да я има България”, „Плащам, за да не ходя на протести”, „Безочливи, подли, страхливи другари”.

21,31: Продължава протестът пред централния вход на парламента, като част от протестиращите се разотидоха. Недоволните граждани продължават да скандират „оставка” и да освиркват сградата на Народното събрание. Полицейското присъствие в района остава засилено. Част от лозунгите гласят „Полицаи, и Бог не ще ви прости, ако биете протестиращите”, както и „Полицаи, не бъдете еничари към своя народ”, „Няма мир без справедливост”. Чуват се звуци от свирки и тъпани.

22,05: Протестиращите продължават да освиркват сградата на Народното събрание пред централния вход. Броят им продължава да намалява. Част от тях запалиха свещи в знак на протест. Сред протестиращите има граждани и от провинцията, които държат лозунги с имената на градовете им и пеят възрожденски песни. Една част от протестиращите свирят на пианото, разположено пред паметника на Цар Освободител. Голяма част от недоволните граждани удрят на барани.

22,11: Продължава протестът пред сградата на Народното събрание. Протестът преминава без конфликти. По-голямата част от протестиращите се разотива. Хората, които остават пред Народното събрание скандират оставка и освиркват сградата. Част от хората продължават да държат запалени свещи в ръцете си. Няма напрежение между протестиращите и полицията.