Русенци останаха без ток, въпреки че са плащали сметки

Региони

25-07-2013, 19:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Полиция спаси служители на "Енерго про" от разгневените хора

 Полиция спаси служители на "Енерго про" от разгневени русенци, които останаха неочаквано без ток, въпреки че са изрядни платци.

Близо 200 семейства от 12-етажна сграда заедно със съседните магазини пострадаха от бизнесмена Явор Блъсков, който се оказа, че дължи над 4000 лева на електроразпределителното дружество. Тъй като хората нямат индивидуални партиди, а само електромери, всеки месец те дават парите на Блъсков, който е титуляр на партидата. Той обаче не е плащал повече от три месеца ток. След като е бил предупреден от "Енерго про" за спирането на електроенергията, бизнесменът не е взел никакви мерки.

В сградата на бившето АОНСУ напрежението е повече от година, след като се оказа, че хората са си купили апартаменти от Блъсков, но без да бъдат информирани, че са ипотекирани. Те бяха заплашени със съдия-изпълнител заради 5 млн. лв.неплатени дългове от бизнесмена. Случаят стигна до президента и главния прокурор, но засега нито една институция не е реагирала.

Спирането на тока преля чашата и живущите решиха да задържат в сградата служителите на "Енерго про", докато не им пуснат електричеството. След много разправии все пак в късния следобед токът бе пуснат компромисно. Живущите обаче ще могат да включват уреди с ниско напрежение - само крушки, телевизори и компютри, без бойлери и печки.

Хората са категорични, че ще пуснат жалба в полицията срещу действията на Явор Блъсков и ако трябва, ще стигнат до Европейския съд по правата на човека.