Крадци щурмуват жилищата на софиянци през прозореца

В 80% от случаите това става, докато стопаните спят

Столичната полиция отчита ръст на домовите обири през прозорец в София. "Кражби по домовете чрез проникване през PVC дограма" е една от най-разпространените кражби напоследък, съобщават от СДВР.

Обирджиите се възползват от празните жилища, докато стопаните им са на почивка през отпускарските месеци. Възрастовият диапазон на крадците става все по-малък, съобщава БНТ.

Сред най-често крадените вещи са злато, пари и бяла техника. 200 домакинства са обрани само за месец юни.

Столичните бандити предпочитали да действат в по-новите квартали като: "Изток", "Слатина", Малинова долина" и "Манастирски ливади".

Най-честите мишени са предварително набелязани жилища, в повечето случаи се знае кой е собственикът, каква кола има. Предполага се, че собствениците на скъпи автомобили са и добре обезпечени. В 80% от случаите бандите проникват в домовете, докато стопаните им спят. Една от най-ефективната защита напоследък на дома е монтирането на специална защитна дограма.

Началник на сектор "Кражби" към СДВР Николай Петков посъветва, когато заминаваме за по-дълго, да предупредим за отсъствието си наши близки, които по възможност живеят в същия блок. Той препоръча и сигнално охранителна техника в жилището.

По думите му има ефект и оставянето на включено осветление, работещи музикални уредби и телевизори.

Полицаите съветват хората да не се опитват да се справят сами с лицата които виждат, че са влезли в дома им, тъй като бандитите са готови на крайности, за да се измъкнат. Това, което трябва да направят, е да намерят възможност и да се обадят на телефон 112.