Шокиращи некролози на Ситнилски пред съда

ВСС решава съдбата му

 "Днес сме внесли предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу трима от участниците в разговорите", каза председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров за СРС-тата, свързани с Камен Ситнилски.

Тодоров обясни, че преценка на Висшия съдебен съвет е дали ще го образува.

Причнината за тези действия са изтеклите в медиите разговори между магистрати, от които стават ясни задкулисни договорки при избора на членове на ВСС от прокурорската квота. Главно действащо лице  е членът на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски. Миналата седмица Етичната комисия към  Съвета  уволни апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, заради участие в разговорите.  Очаква се дисциплинарно производство да започне и срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Преди около седмица Етичната комисия към ВСС прецени, че има достатъчно данни, че тримата са нарушили етичния кодекс на българските магистрати.

Заедно с традиционния вече протест преди заседанията на ВСС, съветът осъмна тази сутрин с некролози, разлепени по улица "Екзарх Йосиф" и върху самата сграда на съвета, на които пише: "В памет на съдебната система" и има лика на Камен Ситнилски. На некролога е написано още: "Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система". Над образа на Ситнилски пък пише: "На 25.07. се навършват 40 дни от както хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде".

Главният прокурор Сотир Цацаров, който днес както обикновено дойде на заседанието на ВСС и от колата влезе направо във входа на сградата, не видя некролозите. Той бе изненадан, когато журналистите му казаха и го попитаха какво мисли за тази акция. "Това е идиотия пълна", каза той. "Нищо не мога да ви кажа, но каквото и да се случва по отношение на г-н Ситнилски, както и каквото и да се случва вътре във ВСС, това е възможно най-нелепата форма на изразяване на някакъв … не бих я нарекъл и позиция, на някаква режисура, ако щете", каза главният прокурор.

Главният прокурор коментира, че това не оправдава в неговите очи "нещата, за които г-н Ситнилски е обект на дискусии във ВСС". Цацаров посочи, че не е видял това, за което репортерите го питаха: "да говорим за улица облепена с некролози, това е падане до такава степен, че не може да бъде".

Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров уточни, че вече са внесли предложение, а сега видял некролозите. "Какво да ви кажа отвратителна история", каза той. Тодоров отказа да коментира дали некролозите са израз на позиция и каза само, че "това са пошли работи и въобще ние действаме както повелява закона".