Спипаха бургазлия, мамил с нелегален чейндж край мола

Крими

26-07-2013, 13:06

Снимка:

МВР

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията хвана двама улични сарафи с югославски динари от 92-ра г.

Полицията започва кампания срещу уличните сарафи

44-годишен бургазлия се оказа измамникът обменял валута на чужденци за стари български левове, съобщиха от полицията. Преди няколко седмици редица руски и украински летовници се опкакаха, че са станали жертви на уличния сараф в района на Mall "Бургас Плаза". Както Burgasutre писа на територията на Слънчев бряг са засичани мъже, от които са иззети големи количества банкноти, излезли от обръщение.

29-годишен беларуски турист също попадна в капана на измамник по класическара схема за по-изгоден курс. Това се случило около 15 часа вчера в Поморие. По данни на полицияра мъжът пристигнал в България през ГКПП - Русе на почивка, като организиран турист и щял да отседне с групата си в Созопол. Около 14,30 ч. автобуса му спрял в Поморие, като останалите туристи тръгнал да разглеждали града, а той заедно със свой приятел решил да обмени пари. На около 200 м от мястото, където бил спрял автобуса, чужденецът видял банков клон. Пред него обаче го пресрещнал непознат мъж. Той му предложил обмяна на валута по по-изгоден курс, като за 200 евро щял му даде 400 лв.

Беларусецът се съгласил и дал на мъжа една банкнота от 100 евро и две банкноти от 50 евро и получил обещаната сума, след което се върнал до автобуса. Там се похвалил на шофьора от изгодната сделка и му показал банкнотите. Шофьорът обаче му казал, че парите са български, но от изтекла емисия. Банкнотите са донесени в поморийската полиция, като е установено, че това са четири столевови банкноти - емисия 1991 г. – 1993 г.

С цел ограничаване на случаите, при които чуждестранни граждани получават в замяна на дадената от тях валута излезли от обръщение банкноти от България, Беларус и Югославия и за запознаване на туристите и гостите на Бургас, Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Приморско, Царево и всички курортни селища и зони по Южното Черноморие с възможните рискове при използване на уличния чейндж, ОДМВР – Бургас стартира широка превантивна кампания.

Освен традиционните методи, ползвани при полицейската работа с превантивна насоченост, ще се изготвят брошури на няколко езика и плакати, които да популяризират възможните измами при ползване на уличния чейндж, както и възможните рискове, криещи се в неползване услугите на регламентирани места – банки, обменни бюра или финансови къщи.

Обикновенно излезлите от обръщение банкноти се ползват за измами при обмяна на валута на улицата, като чуждестранни туристи, отседнали в курортните селища или идващи да пазаруват в големите търговски центрове в Бургас, се примамват от улични чейнчаджии, предлагащи им курс по-изгоден от този на банките, обменните бюра или финансовите къщи. Чужденците обменят наивно валутата и едва по-късно констатират, че получените от уличния касиер банкноти са оригинални, но от изтекли емисии, което автоматично ги прави невалидни за употреба на територията на България.