ГЕРБ пак заплашиха да напуснат НС

Без уважение няма смисъл да сме в парламента, заяви Велчев

"От вчера, откакто сме тук, с този тон, с този реваншизъм - пак ще излезем и пак няма да идваме", заплаши  заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Това се случи след като половин час в Народното събрание нямаше необходимия кворум за започване на пленарното заседание.

Депутатите от ГЕРБ ту влизаха, ту излизаха от залата, а Велчев обясни поведението им с думите:"В предишното Народно събрание депутатите от БСП доста често прибягваха до тази тактика. Тогава нито едно заседание не беше провалено.

Кворумът в зала е проблем на мнозинството. Ние в предишния парламент не бяхме мнозинство. Имаше седмици наред, в които колеги от ляво не идваха на работа", добави той.

По думите му всеки човек има потребност да бъде уважаван. "Името на Бойко Борисов беше прочетено пет пъти и вие се подигравахте и се радвахте. Колко пъти беше прочетено името на Сергей Станишев или на Лютви Местан?", възмути се Велчев.

"Без уважение, и без взаимно желание, хората отвън не само имат право, но ще минат и към по-остри действия", подчерта той.

"Призовавам всички народни представители и всички партии в парламента - да не възпроизвеждат огледални модели на поведение от последните няколко години", заяви от своя страназаместник-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов.

"Само в краен случай - да се занимават с тези методи на влизане и излизане, на проверки на кворума в зала, което уронва авторитета на Народното събрание. Дебатите могат да са остри, но те трябва да засягат българските граждани, а не нашите отношения тук. Нека всяка една парламентарна група да направи своята оценка за поведението си", уточни Стоилов.

"Може да покажем полезността на Народното събрание", заяви Янаки Стоилов. Той обяви, че не оспорва голяма част от казаното от Красимир Велчев.