Кметове от цялата страна нищеха въпросите на децентрализация в Добрич

Мисия Добрич

26-07-2013, 18:06

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Днес в Добрич се проведе изнесено заседание на НСОРБ

От десетина години се борим за децентрализация и на общините поетапно да се делегират права, каза председателят на НСОРБ Тодор Попов днес в Добрич, където се проведе  изнесеното заседание на сдружението.
Въпросът за възобновяването на работата на Съвета по децентрализация към Министерския съвет бе акцентът на заседанието в Добрич. Очакванията са Съветът да започне да работи от следващия месец.
Попов посочи, че започва и нова инициатива, която е договорена с министър-председателя, на всяко изнесено заседание на Управителния съвет да присъства ресорен министър. В заседанието в Добрич участва министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова припомни, че по времето, когато такъв Съвет е съществувал, са правени формални заседания, на които са докладвани анализи, от които нищо не е произтичало.
Един от големите проблеми за местната власт, който чака решение от централната, е помощта при съфинансирането на проектите по европейски програми, каза кметът на Добрич Детелина Николова. Кметовете отчетоха, че в момента управляват 5-6 милиарда лева по тези проекти.
Като домакин на работната среща по време на пресконференция, кметът на Добрич Детелина Николова заяви: „Лицето на една държава са общините, т.е. ние сме тези, които ковем политиката по места, ние сме тези, които изпълняваме законите, ние сме тези, които сме основни бенефициенти на европейските средства, ние сме тези, които така да се каже влагаме усилие, така че нашите съграждани, българските граждани да се чувстват добре, защитени и в среда, в която ние заедно като местна власт създаваме за техните идеи, за тяхното развитие, за техния бит и култура”.