27-28 юли: В окото на бурята

Слънце в Лъв, Луна в Овен

Астрологична картина на уикенда - 27-28 юли

Процесите във Вселената следват свой собствен ход, без да се съобразяват с условните правила, възприети от човечеството, за да може да отмерва времето. Така през последните два дни тя ни подари възможности за почивка и развлечение, напук на седмичния  ни работен график, а сега, точно през почивните дни, в най-летния уикенд на годината, ще ни изпрати първите послания за предстояща криза в личния и обществения живот, която с безкомпромисен натиск ще ни принуди да се изправим лице в лице както със съществуващите проблеми, така и с последствията от липсата на адекватно отношение към тях в миналото. Тя касае темите, личностите и народите, намиращи се в контекста на характеристиките, обусловени от кардиналните знаци Овен, Рак, Везни и Козирог.

В събота Луната ще отключи енергията на една твърде мощна и разрушителна по своя характер конфигурация, образувана от персонажи на небесния пантеон, известни с жестокостта си, любовта си към разрушението и липсата на какъвто и да било сантимент към хармонията - Плутон, Уран и Марс. В тяхната компания гравитира и Гръмовержецът Зевс -Юпитер, способен да придаде нечувани размери на всичко, до което се докосне. Така навлизаме в един период, който ще отбележи една от най-големите кризи в обществено-политическия, социалния и икономическия живот, която сме наблюдавали през последните години. А те със сигурност имат с какво да останат запомнени. Може да се каже дори, че този период ще отбележи дъното на кризата и началото на процеса на разпад, до който тя ще ни отведе.

В контекста на ситуацията в България, този процес може да създаде ескалация на напрежението и сериозна заплаха, както за националните интереси, така и за имиджа на страната ни. Би било добре, ако институциите, отговарящи за реда, сигурността и социалната хармония, са в максимална готовност да реагират на критични ситуации. В районите на протестите има опасност от кървави сблъсъци, провокирани както от страна на служители на реда, така и от страна на протестиращите. Всички сме българи, не забравяйте това, а социалното благоденствие изисква обединение, а не разединение. Нищо, че всички астрологични фактори посочват наличието на скрити сили, които умело създават политическа криза в страната и използват вълната на народното недоволство.  Полезно за всички ни би било, ако не се поддаваме на провокации. Дълго потисканият гняв и без това ще намери канал за проявление. В случая по-важно е какви мотиви ще движат неговия ход -съзидателни или разрушителни. Контролът върху емоциите ще бъде повече от невъзможен, но е важно, изключително важно, да намерим начин да изразим чувствата и несъгласието си по достоен и цивилизован начин.

Характерът на предстоящите дни ще бъде взривоопасен - в пряк и преносен смисъл. Острото противопоставяне на противоположни принципи и енергии може да ни предложи пълна гама от буреносни събития и преживявания - от драматичен разрив в личния живот, през бурята на социалното недоволство и напрежение, която заплашва да помете света, шока от мащабни производствени аварии и тежки катастрофи, та до неконтролируемата стихия на природните бедствия. Екстремизмът ще бъде ключовата емоция, движеща всички процеси в нас и около нас. Наистина достигаме до една критична точка, която може би е необходима на човечеството, за да се изправи пред ефекта на собственото си безумие. Тя, разбира се, ще породи и желание да се отхвърлят ограниченията на съществуващите правила и норми, но, за жалост, това отправя още едно предупреждение за опасност и онези, които не съумеят да го овладеят, ще се изправят пред още по-големи усложнения.

Дали правителството ще подаде оставката си през тези дни? Възможно е, макар че това би било ефект на възможно най-негативния и разрушителен аспект на текущата астрологична обстановка, който подсказва реализация на събития, за които в последствие всички ще се срамуваме да си спомняме. С това обаче политическата криза в страната няма да приключи и ще се изправим отново пред абсурдната ситуация, продиктувана от липсата на подходяща алтернатива. Съществува и втора вероятност, която посочва наличието на възможност за намиране на временно решение, повърхностно отговарящо на глобалните тенденции на народното недоволство чрез раздути и нереалистични платформи. Те ще успокоят временно революционните настроения, които в момента имат по-скоро идеологична основа. Още през есента обаче ще се появят нови, много по-съществени предпоставки, обусловени вече от икономически параметри. Част от тях ще бъдат в следствие на продължителния политически колапс в страната, други са заложени още в началото на годината с грешни политически и икономически решения.

Най-голямата опасност, която съществува за страната ни сега е създаването и подклаждането на етническо напрежение - нещо, което би имало непредвидими последствия и със сигурност би дало един съвсем нов ход на процесите. На второ място стоят икономическите последствия от това, което протича видимо и задкулисно в страната в момента. Зад политическата криза у нас стоят съвсем конкретни икономически интереси, описани от взаимната рецепция на Плутон в Козирог и Сатурн в Скорпион, които посочват причини, свързани с централизация и разпределение на капитали и влияния, простиращи се далеч извън рамките на нашата малка България. Те изискват оформянето на сделки и финансови операции, цялата тежест от които ще бъде понесена от народа ни. А запазването на етническия мир най-вероятно ще се окаже разменната монета.

Затова бих призовала отново всички да си зададат въпроса - за или против какво протестирам. И искрено се надявам, че нашият народ няма да научи по суровия начин урока на големия тригон, призоваващ към обединение и преодоляване на различията. Плутон (прикритите зад държавните структури и системи капитали) обаче е заел удобна позиция на изчакване за сурова и безкомпромисна битка с Юпитер (вярата) в Рак (нацията), така че въпросът съвсем не се свежда до това ще си подаде ли Орешарски оставката.

И така, през ноември отново ще бъдем по площадите, този път изправени пред ефекта от настоящото си недоволство, така както сега се сблъскваме с ефектите на февруарските бури. Защото не са грешни хората, нито партиите, нито платформите им дори. Самата система е грешна, а тези, на които делегираме правомощия да я реализират и поддържат, представляват просто отделни глави на едно и също чудовище. Което ми припомня, че навремето писах Приказка за Юнака, Хаоса и унищожението. Струва ми се уместно да използвам нейния край:

"Затова Юнако, не оставяй страстите да бъдат твоят водач и се разграничавай от спонтанни действия без ясна и конкретна визия, за това какви ще бъдат резултатите от тях. И какво следва после. Страстите екзалтират, а екзалтацията бързо прегаря. Не вярвай на примамливи обещания от измамни съюзници и не допускай да се превърнеш в "риба, заблудена в мътни води" , да бъдеш увлечен в чужди каузи, обърнали  към теб омайно-примамливо лице. И си пази силите, защото битката е едва в началото си и не се знае колко още глави има Ламята, а до края на приказката има още много време и  е рано да  изгаряш в ентусиазмът си, защото краят и зависи от теб."