Кой е неточен - Плевнелиев или “Уолстрийт джърнъл”?

Най-доброто от печата

27-07-2013, 07:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Но е възможно и Плевнелиев наистина да е готов със служебен кабинет, което пък отрича.

Кой е неточен в твърденията, че Росен Плевнелиев е готов да назначи служебно правителство - президентът или "Уолстрийт джърнъл"?

Този въпрос не може да се уточни от няколко дни и се превърна в сериозна загадка. 
На 25 юли в онлайн версията на авторитетното американско издание се появи обширна кореспонденция от София, в която се цитират и думи на Плевнелиев, че е готов да назначи новото правителство. Той заявява пред пратеника на вестника Шон Карни, че е готов да състави правителство, ако кабинетът на Орешарски падне заради протестите. 
Освен това президентът казва, че тази година страната е имала три правителства, а при евентуални предсрочни избори ще станат пет.

Още същия ден прессекретариатът на държавния глава отрече в почти едночасовото интервю да е казвал, че е готов със служебен кабинет. Плевнелиев споменал единствено служебното правителство, назначено от него през месец март, посочи пресслужбата. Като доказателство тя пусна и пълния аудиозапис на интервюто.
Първата версия на електронното издание на "Уолстрийт джърнъл" е от 24 юли под заглавие "Българският президент призовава за укрепване на основните демократични принципи по време на протестите". Вътре в текста авторът Шон Карни подробно разказва за сложната ситуация в страната и привежда думи на Плевнелиев, че е готов да назначи служебно правителство, ако сегашното падне. Още в същия текст пише, че по-късно в сряда се е появило опровержение от канцеларията на президента с уточнение, че той е имал предвид предишното служебно правителство.

На другия ден обаче - 25 юли, пак в електронното издание на "Уолстрийт джърнъл", се появява друг вариант на статията със заглавие: "Българският президент е готов да номинира ново правителство". Променени са някои факти около обстановката в София, но пасажът за служебното правителство остава заедно с опровержението на президентството. Това показва, че "Уолстройт джърнъл" държи на факта, че Плевнелиев все пак е обявил пред вестника своята готовност да състави правителство.

В записа, качен на сайта на президентството, не се говори за нов служебен кабинет. В самото интервю Плевнелиев говори на английски, което може би е грешка, защото това не е най-добрият му език и чрез преводач би могъл много по-точно да премери формулировките си. От контакт с американски колеги стигаме до извода, че е възможно вестникът да описва самата процедура по назначаване на служебно правителство като конституционно задължение на президента.

Но е възможно и Плевнелиев наистина да е готов със служебен кабинет, което пък отрича.