Вдигат майчинските всяка година

Най-доброто от печата

27-07-2013, 07:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Минималната заплата ще стане 450 лв. до края на мандата

Парите за майките за отглеждане на дете до 2 г. ще се увеличават всяка година. Това предвижда проектът за разширена управленска програма до края на мандата на премиера Пламен Орешарски, която той представи вчера на пленума на БСП. В нея той е заложил мерки за възстановяване на икономиката, социалната сфера и укрепване на държавността. Министър-председателят не е конкретизирал с каква сума ще се увеличават ежегодно майчинските, но е посочил, че ръстът трябва да бъде „адекватен” на съответната ситуация в страната. Парите, които се дават през втората година на майчинството, вече бяха увеличени в началото на този месец от 240 лв. на 310 лв.
Орешарски планира и периодичен ръст в размера на семейните помощи за деца, които в момента са 35 лв., но това ще става в зависимост от възможностите на бюджета. В същото време обаче ще има и засилен контрол, който
да пресече злоупотребите при получаване на помощите
Минималната работна заплата ще достигне 450 лв. до края на мандата, е разписал още Орешарски в програмата си. Бюджетите на домакинствата щели да се увеличават и с въвеждането на „семейно подоходно облагане” през 2015 г.
Премиерът залага и промени, които биха довели до двоен скок на тавана на осигурителния доход у нас. В момента той е 2200 лв., но в програмата се предвижда сумата да стане колкото 10 минимални заплати или 4500 лв. в края на мандата.
И в разширената си програма премиерът посочва, че замразява ръста на годините за пенсиониране, като се въвеждат и гъвкави условия за излизане в заслужена почивка, когато не достигат 2 г. стаж или възраст. От догодина пък влиза в сила т.нар, швейцарско правило за увеличаване на пенсиите, при което се отчитат инфлацията и ръста на производителността на труда.
В сферата на здравеопазването се залага възстановяването на преференциалната
такса за пенсионерите при личния лекар от 1 лв.
Орешарски е посветил цял раздел с мерки за „връщане на доверието в българския учител”, в който е предвидил повишаване квалификацията на преподавателите, въвеждането на позицията „стажант-учител” и стипендии за студентите в специалност педагогика. Броят на висшистите да се увеличава с по 4% годишно е друга заложена задача в плана.
Всяка нова сграда задължително да има рампа за инвалиди пък е една от мерките за интегриране на хората с увреждания. След пленума на БСП Орешарски подчерта, че ще представи плана си и пред ДПС. Другата седмица пък предстои да бъде обсъден и в парламента. „Много бих се радвал ГЕРБ и „Атака” да се включват градивно в дискусиите”, заяви премиерът.