Ураган в САЩ увеличава раждаемостта

Новините

27-07-2013, 11:30

Снимка:

facebook

Автор:

БГНЕС

Всичко от Автора

В САЩ девет месеца след преминаването на урагана Санди над източните и североизточните части на страната, раждаемостта се повиши необичайно в засегнатите райони, особено в щатите Ню Йорк и съседния Ню Джърси, съобщи АФП.

Болницата Монмаут в Ню Джърси очаква 500 раждания за целия юли, вместо 371 в същия месец на миналата година, съобщава БГНЕС.

Медиците приписват повишаването отчасти на увеличените възможности на новото родилно отделение, но не отхвърлят и ролята на преминалия ураган. Същата тенденция се забелязва и на други места в щата Ню Джърси.

Според Ричард Ивънс, преподавател по икономика в университета Бригъм Йънг /Brigham Young/ в щата Юта, двойките, които са заченали деца по времето на преминаващия ураган са имали подобни намерения и са се възползвали от принудителната невъзможност да се придвижват навън по това време.

Ивънс и екипът учени, заели се с изследване на процесите, откриват, че за всеки ден, в който метеорологичният код за предпазване от бурните ветрове, е бил в сила по брега на Атлантика и Мексиканския залив, броят на новородените се е покачвал с допълнителни 2%.

"Тези 2% са средна стойност, на някои места увеличението е значително. Ако умножите по броя на дните, ще видите пика. Но покачването с 30%, регистрирано в Ню Джърси, далеч надхвърля стойността", посочва ученият. "Изглежда, че при прекъсване на електрозахранването и спирането на телевизията, се увеличава раждаемостта", добавя той.

Според интервюирана двойка, чийто четвърти син Броди се роди в сряда в Лонг Айлънд, Ню Йорк, определящ фактор е времето.

С приближаването на урагана съпрузите изпратили децата при баба и дядо и …

"Благодарение на урагана Санди, се радвах на възможността да прекарам времето единствено със съпруга си, разказва Тара пред Ню Йорк Пост /New York Post/ в петък.