Пловдив намери своя Пирло

Спорт

27-07-2013, 09:43

Снимка:

bultras.com

Автор:

Стандарт

Всичко от Автора

Голямата надежда на "Ботев" - Тодор Неделен бележи гол след гол

Тодор Неделев е само на 20 години, но вече е голямата звезда на "Ботев" (Пд). Самородният талант е желан от редица европейски грандове, а цената му расте с всеки мач. В момента тя е над 2 млн. евро. Феновете на "жълто-черните" буквално го обожават. Той им се отплаща с голове и преданост. Питайте "Локо" (Пд), "Левски", "Жрински" и "Астана".

Не случайно Тошко е сочен за наследник на легенди като Петър Зехтински и Коце Видолов, които години наред държаха диригентската палка на "Ботев". Коцето дори му завеща своя номер 8 по време на бенефиса си на "Колежа". Неделев остава в историята и като най-младия футболист, носил капитанската лента на "канарчетата" - едва 18-годишен, по времето, когато Милен Радуканов водеше пловдивчани.

Първите футболни стъпки на Тошко започват в неговия роден Белозем. Цялото му семейство е тясно свързано с футбола. Дядо му Тодор, баща му Любчо и вуйчо му Димитър са бивши футболисти. И при това до един левичари, какъвто е и Неделев. Любопитно е, че навремето дядото на Тошко получава оферта от ЦСКА но не отива на "Армията", защото жена му не иска да се мести в София. Човекът, който открива бъдещата звезда на "Ботев" (Пд), е треньорът Иван Кирев. След известно време качествата на детето правят впечатление на ресторантьорския бос Андрей Павлов. Той го привлича в частната си школа "Ботев 2002". Там скромното момче почва да привлича все повече погледи, като вкарва гол след гол. През 2005 година цялото семейство на Тошко напуска Белозем и се мести под тепетата. По това време хора на Димитър Христолов правят опити да вземат таланта в школата на "жълто-черните", но не успяват. Въпреки това трябва да се направи уточнение, че Тошко винаги е бил заклет ботевист. Само калпавото управление на Христола го спира да отиде край Бирената по-рано, разкрива баща му Любчо след време.

През 2009-а Неделев взима акъла на италианския "Бреша". Тогава младата надежда е част от националния отбор за юноши, който участва на турнир в италианския град. Тошко остава в "Бреша" и бива одобрен. Даже го оприличават на местната легенда Андреа Пирло. "Щом зърна Тошето на терена, шефът на академията на "Бреша" почна да вика "Пирло, Пирло". Аз не можех да разбера за какво става въпрос. Според тях притежавал типичния стил на Архитекта и го сравняваха с него", разказва с вълнение Любчо Неделев. В крайна сметка обаче Тошко не остава на Ботуша, защото е малък за професионален договор. През сезон 2010/2011 младокът става голмайстор на първенството на елитната юношеска група до 19 години, отбелязвайки 24 попадения.

Преди да парафира професионален договор с "жълто-черните", родните грандове "Левски" и ЦСКА нееднократно се опитваха да го отмъкнат от Пловдив, "Лудогорец" също се пробва с отлична оферта. Нищо обаче не е в състояние да разколебае Тошко. Любимият клуб на младата звезда в чужбина е "Милан". Играчът, на когото се възхищава, пък е бразилецът Кака. Нищо чудно в скоро време името на Неделев да изгрее на "Сан Сиро". Не е толкова невероятно, защото тимове като "Бенфика", "Зенит", "Галатасарай", "Лийдс", "Шалке", "Байер" Л, "Хамбургер" и други не крият, че го следят. Хората от близкото обкръжение на Тодор Неделв са убедени, че именно липсата на каквато и да е превзетост ще го изстрелят в орбитата на големите футболисти. Ежедневието на Тошко е повече от скромно, в сравнение с неговите набори, които не излизат от баровете. Той не си пада по шумните заведения и залага на домашния уют. Любимите му хобита са билярдът и тенисът на маса.

Най-много обаче си пада по риболова и посвещава доста от свободното си време именно на тази своя страст.

Наскоро Тошко преживя раздяла с гаджето си Стиляна Чанкова. Красавицата и любимецът на "бултрасите" бяха сред най-коментираните двойки в Пловдив. В началото на лятото обаче между тях настъпи срив. Оттгогава Неделев няма приятелка, но споделя, че най-важното за него е кариерата и жените са на заден план. Случайно или не - точно след раздялата с апетитната брюнетка Тошко заигра по-силно отвсякога и се превърна в страшилище за вратарите.