СОС с извънредно заседание зардади сбъсъците в нощта на 23 юли

Общинарите ще изнасят доклади и ще задават въпроси. Очаква се да излязат с обща декларация за протестите

Столичния общински съвет заседава извънредно денес заради стълкновенията между жандармерия и демонстранти в 40-тата нощ на антиправителствени протести на 23 юли. Заседанието е свикано по предложение на съветниците от БСП.
Замисълът е общинските съветници да получат информация за предприетите мерки за опазване на сигурността в столицата по време на протестите.

Председателят на СОС Елен Герджиков се оплака, че Столична община няма информация за действията на полицията за предотвратяване на провокации.

Ескалацията на напрежението около храм-паметника "Александър Невски" около опита за извеждане на блокираните в Народното събрание депутати с автобус насред плътното множество от протестиращи даде повод за прехвърчането на междупартийни и междуинституционални искри.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров намекна в ефира на bTV, че протестите са незаконни и кметът Йорданка Фандъкова трябва да предприеме действия. Той обаче обясни, че липсата на забрана за провеждането на демонстрациите от серията #ДАНСwithme предотвратява употребата на сила от страна на органите на реда.

 

Припомняме, че столичния кмет Йорданка Фандъкова обяви, че не забранява протестите именно, за да не се стигне до насилие.


Вчера общински съветници и депутати от БСП призоваха Фандъкова да ограничи провеждането на проявите след 22:00 часа.

По време на днешната извънредна сесия ще бъдат изслушани директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов , началникът на Столично управление пожарна безопасност и защита на населението комисар Огнян Методиев, директорът на Специализирани полицейски сили комисар Георги Златков, директорът на Спешна медицинска помощ – София д-р Георги Гелев и прокурор Евгени Диков, изпълняващ функциите административен ръководител на СГП.

Според първоначалната информация на заседанието е бил поканен и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който обаче не е в списъка с институционалните представители.

След като изнесат своите доклади пред общинския съвет, общинските съветници ще имат възможност да зададат въпроси. Очаква се общинарите да излязат с общо становище и  да предложат и  конкретни действия за подобряване и улесняване на работата на правоохранителните органи.