Концесионери по морето се жалят от ниски приходи и неизгодни договори

50% свободна зона от чадъри на плажните ивици и спасители през септември сред оплакванията на наемателите

През последните години държавата промени няколко пъти условията  в договорите на всички концесионери и наематели на плажове по родното море. Изпълнението им е с утежняващи задължения, които водят до намаляване на доходите и увеличаване на разходите на концесионери и стопани на плажни ивици, заяви управителят на южния плаж в курорта "Слънчев бряг” Кирил Спасов.

Той посочи, че първата промяна е била свързана с увеличаване на свободната зона на ивиците от 20% на 50% . Така концесионерите губели приходи от плажни дейности и услуги. Концесионерите били ощетени и от приетото и наложено в последствие ДДС върху концесионните плащания. Като друг ущърб Спасов посочи задължението на всички концесионери и наематели да осигуряват водно спасяване и медицинско обслужване от 1 юни до 30 септември.

"Държавата отново не се съобрази, че в в началото на юни и през септември има посещаемост в курортите, но не и на плажните ивици. След 1 септември посетителите си отиват и на плажа в курорта „Слънчев бряг” има около 50-100 човека на ден. През тези месеци става така, че спасителите са повече от плажуващите. Освен това измененията от края на миналата година посочват, че спасителен пост трябва да има на всеки 100 метра. Това означава,че дори и да няма посетители през есента, ние трябва да осигуряваме пълния брой спасители", заяви Спасов.

Той каза, че с всяка изминала година покупателната способност на посетителите на плажа намалява- това ще рече наемането на плажни чадъри, шезлонги и др. екстри.

Става така, че приходите от търговски обекти на ивицата са единственият гарантиран източник, от който концесионерите да покриват солидните разходи за поддръжка на ивиците и да плащат нарастващите всяка година концесионни такси, допълни Спасов. Според последните промени на Закона за Устройство на Черноморското крайбрежие обаче се промениха процентите на площта на преместваемите обекти. Процентите се намалиха, концесионерите отново станаха уязвими , а това още веднъж ще доведе до спадане на приходите им. Спасов каза, че е крайно време да бъде променена и Наредбата за водно-спасителната дейност, която е тотално остаряла. Случва се при проверка да изискват инвентар, който от години не се произвежда,  уточни управителят на плажа. Той настоява за промени в ЗУЧК , намаляване на свободната зона за разполагане на плажни принадлежности от 50 на 30 процента, промяна на наредбата на водно-спасителната дейност и обезопасяване на водните площи.

style='mso-margin-top-alt:auto;mso-margin-bottom-alt:auto; mso-hyphenate:auto'>Целите, които си поставя новото ръководство не са само регионални.

"От няколко месеца работим за възстановяване на националната структура на младежкото СДС, която беше замразена малко преди изборите", каза Дончо Златев. Сред приоритетите на областната организация е младежите от СДС-Бургас да се превърнат в двигател на промяната.