Топ атлети и медали на Балканиадата

Спорт

27-07-2013, 22:35

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Над 7000 аплодираха победите на Ивет Лалова на стадион Берое в Стара Загора(СНИМКИ)

Повече от 7000 души на стадион „Берое“аплодираха световната звезда в спринта Ивет Лалова,която спечели два златни медала от Балканиадата в Стара Загора. Европейската шампионка от Хелзинки 2012 триумфира в спринта на 100 метра и в щафетата на 4 х 100. В индивидуалното бягане тя показа, че няма конкуренция и спечели убедително с 11,15секунди. Лалова се доближи на 0,11 сек от най-доброто си време за сезона.
С официална церемония започна 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени.Кметът Живко Тодоров приветства гостите и участниците в първата от 28 години насам

Балканиада в Стара Загора и благодари на всички,които безрезервно я подкрепиха и дадоха

своя принос тя да се случи.Той назова бившия премиер Бойко Борисов и министъра на физическото възпитание и спорта от неговото правителство Свилен Нейков,с чиетосъдействие бяха осигурени 1 млн.лв. за новата синтетична писта на стадиона. Малко по-късно те пристигнаха на трибуните и наблюдаваха първите стартове в отделните дисциплини.Не на

последно място Тодоров поднесе благодарности на ръководството на Спортен клуб по лека

атлетика „Берое“ и местния бизнес,които също подпомогнаха домакинството на Стара Загора за състезанието от висок ранг.
Вицепрезидентът на Европейската лека атлетика Карел Пилни заяви,че „старозагорци могат да

се гордеят с това, което имат и фантастичните условия,които предлагат като домакини“.Това състезание е квалификация за Мача на гигантите на 31 август, когато отборът на Балканите, като една нация, ще участва срещу най-силните атлетически сили в света–отборите на Франция, Германия, Италия, Русия, Украйна, САЩ и сборния отбор на Скандинавия, каза президентът на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов.„Балкански полуостров без граници–това е нашата мечта“, добави той.
Според Роберт Емиян, европейски рекордьор на скок дължина (8.86 м) и президент на атлетическата федерация на Армения и Синиша Ерготич от Хърватската Република, които ще

направят тук селекцията на мъжкия и женския тим за т.нар. Мач на гигантите, новите писти на

стадион Берое и градът предлагат най-добри условия за провеждане на европейски турнири от

висока класа.
Председателят на Общинския съвет Стара Загора Емил Христов награди Силвия Дънекова, която спечели титлата на 3000 метра стипълчейз, с личен резултат за сезона от 9.43,81 минути.
На стадион Берое гостите в първия ден аплодираха още участието на Ваня Стамболова,Денис

Димитров и Митко Ценов. Тук са и Габриела Петрова, Георги Иванов, Мирела Демирева,

Радослава Мавродиева и още много атлети от България. Под Аязмото пристигнаха Анелия Нунева и отборите от ОАЕ и Катар на Христо Марков и Илиан Пищиков, които участват в стартовете извън класирането.
В Балканидата участват 700 спортисти, треньори, журналисти и гости от 12-те държави-членки на АБАФ. Днес и утре, под мотото „Стара Загора – град на спорта“,обновените писти настадион „Берое“ са арена на спортни битки и голям спортен празник за всички жители и гости на областния център.
Ще бъдат дадени общо 60 старта в 30 дисциплини.Единайсет камери на Българската национална телевизия излъчват в преки предавания по Канал 1 на 27 и 28 юли, в часовия пояс от 17.30 до 19.30 часа.