Инсталация охлажда Летния театър в жегите

Заради натоварения културен график ремонтът започва в средата на август

Инсталация ще охлажда през лятото и отоплява през зимата Летния театър. Това е една от 17-те обществени сгради, които ще бъдат ремонтирани със средства по Фонд "Козлодуй". 

"Ще бъде монтирана инсталация чилър, която да осигурява охлаждане през лятото и отопление през зимата, така че вътрешните пространства на летния театър ще могат да се ползват и през зимните месеци", каза аместник-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, предаде радио "Фокус". Заради натоварения график на Летния театър в летния период дейностите ще започнат по-късно. Ремонтът ще стартира в средата на август и ще приключи до средата на октомври. 

6 млн.лв. са вложени в обновяването на обществените сгради

6 млн.лв. са вложени в обновяването на 17 обществени сгради в Бургас. Община Бургас успешно е провела всички законови процедури, за да започнат реалните строително-монтажни работи по обновяването.

"Процедурите са дълги и продължителни, но успяхме в срок да ги приключим, за да могат да се случат в най-подходящото за осъществяването на ремонтни дейности. Тези обществени сгради се реновират по Международен фонд "Козлодуй", който беше обявен като отворена програма за финансиране още миналата година. Сключихме договор за финансиране, което се осъществява 50% от фонда. Другите 50 % са средства на община Бургас, които са ни защитени чрез фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници". Вече всички фирми работят, всички обекти са започнати от училищата", обясни кам.-кметът.

Мащабният проект предвижда на всички сгради да се положи  топлоизолация и хидроизолация на покривите. Основните ремонти в учебните заведения трябва да приключат до началото на учебната година.

"Останалите довършителни работи няма да пречат на учебния процес. Те ще бъдат свързани с отоплителната инсталация, с монтирането на котлите и с други дейности, които не пречат на учебния процес и са извън класните стаи" разясни Ананиева.

Тя допълни, че над 90% от сградния фонд на детските градини тази година ще бъде приключен като реновация, защото освен по Фонд "Козлодуй" се работи и по Националния екодоверителен фонд.

"С тези две програми тази година ще приключим с над 90% от детските градини, с около 80% от сградния фонд на училищата, за да можем да кажем, че нашите училища и детски градини отговарят на европейските стандарти по отношение на топлоизолация, на стандарти за екологичност на средата, в която се обучават децата", обобщи зам.-кметът.