Ботев върви, защото... собственикът го няма

Спорт

28-07-2013, 09:51

Автор:

Симеон Кичуков, "7 дни спорт"

Всичко от Автора

Главният "виновник" за добрата работа в клуба обаче си е Цветан Василев

На "Колежа" отново показаха как се правят нещата. Ботев (Пд) в момента е толкова силен и върви добре поради една проста причина. Ами там всеки знае за какво тоговаря и не се меси в работата на другия. До първия тим достъп имат няколко души - Станимир Стоилов, спортният директор Александър Александров-Кривия и отказалия се наскоро от активна кариера Асен Караславов, който е тим мениджър. Всички останали от администрацията и ръководството нямат кой знае каква работа с футболистите.

Шефовете също не се месят, точно затова в Ботев ги няма проблемите от другите места. Собственикът Цветан Василев на практика се е срещал с отбора няколко пъти, не повече. Може би дори, ако се размине с Шеткус на Главната няма и да го познае. Банкерът дойде на стадиона в Бургас за мача с Жрински, но се срещна с играчите едва след последния съдийски сиграл, когато влезе да ги поздрави за успеха в съблекалнята. Дясната ръка на Василев - Юли Попов, също не се меси на работата в първия отбор. Президентът на клуба знае, че там нещата се движат от Мъри и затова всички са спокойни.

На практика се оказва така, че именно това е рецептата един отбор да върви добре. А как да стане, ако за всеки малък въпрос трябва да се обръщаш към президента и собствника. По същата схема в Локо (Сф) и Славия си патят много, тъй като са прекалено зависими от Николай Гигов и Венци Стефанов. Когато босовете са в чужбина по бизнес дела, сякаш отборите им спират да работят, защото се чака последната дума на шефа.

Другата крайност пък е прекаленото желание на собственика да се бута в управлението на клуба и да прави някакви промени. Няколко години Левски страдаше точно от подобни действия на Тодор Батков. След завръщането на Наско Сираков обаче нещата се промениха. Наско преобърна нещата по старому, както си бяха, точно когато с Мъри водеха отбора. И точно тук идва прилагането на този модел в Ботев. Стоилов го знае и го прави по най-добрия начин.

Главният "виновник" за добрата работа обаче си е Цветан Василев. Собственикът на Ботев до този момент никъде не е тръгнал да се натиска да дава интервюта, да говори много и да чертае грандиозни планове за бъдещето. Не, той просто дава пари и изисква тези под него да работят. А с подобен модел на дейстиве в Ботев може да са спокойни.