Сметището в Несебър пламна

Крими

28-07-2013, 13:17

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според запознати причина за пожара е неправилната експлоатация

Сметището на Несебър се е запалило и гори отвсякъде. Това каза Михаил Радев, бившият стопанин на сметището в курорта, предаде радио "Фокус". Той допълни, че служители на неговата фирма все още се намират на сметището на града, но фактически вече не изпълнят дейността с извозването на отпадъците.

От края на миналата година със заповед на кмета на Несебър тази дейност е предоставена на фирма БКС към общината. В момента между фирмата и общината все още текат съдебни дела. Радев допълни, че причина за пожара е неправилната експлоатация.

"Причината е че общината не си гледа работата. От декември месец сме го прехвърлили на общината и от тогава до сега не запръстено. Имаме писма изпратени до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, до прокуратурата и кмета, че тези дейности не се изпълняват, но тъй като сме в съдебен спор не ни обръщат внимание", посочи Радев. Той допълни, че изкисванията са складираните на сметището боклуци да се засипват поне с 30 сантиметра пръст отгоре ,но това не се прави. 

Работи се по овладяването на пожара

работи се по овладяването на пожара на сметището в Несебър, съобщиха дежурните служители на "Пожарна безопрастност и защита на населението" – Бургас. На място има изпратен 1 противопожарен автомобил.

От община Несебър са изпратили и 2 водониоски. Два багера затрупват тлеещите отпадъци с пръст, тъй като това е най-ефективният начин за потушаване на пожари в сметища, казаха огнеборците. Има известно задимяване в района, но не е опасно, коментираха специалистите.

От Областната служба "Пожарна безопрастност и защита на населението" – Бургас потвърхиха, че това не е единичен случай за запалване на сметището. Миналото лято също са имали няколко сигнала за запалени боклуци.